3 рецепти за домашно приготвени маслинови хлебчета

рецепти домашни хлебчета с маслини

1. Домашни хлебчета с маслини

Продукти:

• 100 грама черни маслини
• 500 милилитра топла вода
• 42 грама прясна мая
• 1 и ½ супена лъжица захар
• Сокът на ½ лимон
• 3 супени лъжици зехтин
• Сол – на вкус
• 1 килограм пресято брашно
• Мащерка – според вкуса
• Чубрица – според вкуса

Приготвяне:

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и няколко лъжици брашно. Когато маята шупне, към нея се прибавя сокът от лимона, солта, зехтинът, подправките и брашното. Замесва се меко тесто. По време на месенето се добавят ситно нарязаните маслини. Тестото се оставя да втаса. След като увеличи обема си, от него се оформят хлебчета, които също се оставят да втасат за още 20 минути. Междувременно фурната се загрява на 170 градуса С и хлебчетата се пекат около 30 минути или до готовност.


2. Ароматни маслинови пръчици

Продукти

• 1 лист бутер тесто
• 1 супена лъжица масло за намазване
• ¾ чаена чаша маслини
• Розмарин – според вкуса
• Мащерка – според вкуса
• Настъргана лимонова кора – според вкуса
• 1-2 чаени лъжици лимонов сок

Приготвяне

Фурната се загрява на 200 градуса С. Тестото се разточва и се намазва с предварително разтопеното масло. След това се разрязва на тънки ленти. Междувременно маслините се почистват от костилките и се смилат на маслинова паста, която се подправя с розмарина, мащерката и лимоновата кора. Сместа се разбърква добре и се поръсва с лимонов сок. Готовата маслинова паста се намазва върху всяка от лентите бутер тесто, които се усукват една по една. Тестените ленти се подреждат в намазнена тава и се пекат на фурна за 15 или 20 минути или до зачервяване.

3. Хрупкави маслинови хлебчета

Продукти

• 500 грама брашно
• 80 милилитра зехтин за готвене
• 20 черни маслини
• 100 грама настърган пармезан
• 30 грама мая за хляб (или 1 пакет суха мая)
• 1 чаена лъжичка кафява захар
• 1 чаена лъжичка сол

Приготвяне

От изброените продукти се замесва твърдо тесто – брашното и предварително разтворената мая, маслините (почистени от костилките и нарязани), 50 милилитра от зехтина, настърганият пармезан, солта, захарта и вода. Така полученото тесто се оставя плътно завито с тънко фолио на топло място за около 1 час. След това с ръце се оформят средно големи хлебчета, подреждат се върху кухненска хартия и се намазват с останалия зехтин. Намазаните хлебчета се пекат на 180 градуса С за около 40-50 минути.