Витамин D намалява астматичните пристъпи при децата

витамин д астма дете

Витамин D значително намалява астматичните пристъпи сред някои групи пациенти, сочи ново проучване цитирано то ЮПИ. Добавките му намаляват наполовина астматичните пристъпи, свързани с необходимост от хоспитализация, и нуждата от лечение със стероиди.“Не искаме хората да престанат да приемат традиционните лекарства срещу астма – заяви д-р Ейдриън Мартино от университета „Куин Мери“ в Лондон и допълни „не смятам, че ще е препоръчително даден пациент да приема витамин D, без да е ясно дали е засегнат от неговия недостиг или не.“


За целите на изследването били анализирани резултатите от 7 проучвания с 435 деца и две с 658 възрастни. Повечето пациенти били засегнати от лека до умерена форма на астма, като всички участници продължавали да приемат обичайните лекарства срещу заболяването. Учените констатирали, че добавките витамин D намаляват от 6 на около 3 процента риска от астматични пристъпи, свързани с необходимост от хоспитализация или спешно лечение. Резултатите показали също, че нивото на астматичните пристъпи, свързани с необходимост от лечение със стероиди, намаляло от 0,44 на 0,28 пристъпа на човек годишно.

„Приемането на витамин D като добавка към стандартното лечение срещу астма значително намалява риска от острата форма на заболяването, без да предизвиква странични ефекти“, отбеляза д-р Мартино.

Източник: Монитор