5 есенни рецепти за витаминозни зеленчукови супи

  1. Зеленчукова супа с настъргано сирене

Продукти:

  • 2 средноголеми картофа
  • 2 моркова
  • 1 парче карфиол
  • 1 парче броколи
  • ½ малка глава целина
  • 1 червена чушка
  • 1 корен магданоз
  • 1 малка глава червен лук
  • Настъргано сирене на вкус
  • 4 супени лъжици краве масло
  • Сол и други подправки на вкус

Приготвяне:

Чушката и лукът се нарязват на ситно и се задушават в маслото, след което към тях се добавя малко гореща вода. Веднага щом кипне се добавят останалите нарязани зеленчуци, с изключение на картофите. След като и те омекнат, се слагат и картофите, нарязани на кубчета. Супата се сварява добре, накрая преди да се свали от котлона се овкусява със сол и други подправки по избор. Сервира се с настъргано сирене.

  1. Витаминозна супа с червено цвекло и ябълки

Продукти:

  • 500 грама червено цвекло
  • 2 средноголеми ябълки
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • Краве масло
  • Сол и други подправки на вкус
  • Заквасена сметана – за сервиране

Приготвяне:

Лукът и чесънът се наситняват и се задушават в малко краве масло докато омекнат. След това нарязаните на кубчета моркови, цвекло и ябълки също се задушават за 5-10 минути. Когато са готови, се наливат 2 литра вода и зеленчуковата супа се вари на умерена температура приблизително 30-40 минути или докато всички продукти са добре сварени. Накрая се добавят солта и другите подправки. Супата може да се сервира бистра или да се пасира и да се получи крем супа. Когато се охлади малко, готовата зеленчукова супа се сервира с лъжичка заквасена сметана.

  1. Зеленчукова супа с кус-кус

Продукти:

  • 2 моркова
  • ½ малка глава целина
  • 1 стрък праз
  • 1 глава лук
  • 1 корен пащърнак
  • 1 корен магданоз
  • 100 грама кус-кус
  • 50 грама краве масло
  • 2 яйца
  • Сол на вкус

Приготвяне:

Морковите, целината, лукът и празът се нарязват на ситно и се задушават в малко сгорещено масло. След като омекнат се заливат с 1,5 литра гореща вода и се варят на умерен огън за 15-тина минути. Към тях се добавя кус-кусът и супата се вари още 20 минути, след което се застройва с 2-те яйца. Преди сервиране към супата се добавя бучка масло и наситнен магданоз, според вкуса.

  1. Градинарска супа с овесени ядки

Продукти:

  • 2 големи картофа
  • 2 моркова
  • 2 средноголеми домата
  • 1 чушка
  • 1 тиквичка
  • 100 грама целина
  • 1 глава лук или 1 стрък праз (в зависимост от сезона)
  • ½ корен пащърнак
  • ½ връзка магданоз
  • 20 грама краве масло
  • 3 супени лъжици обикновени (не фини) овесени ядки

Приготвяне:

Всички зеленчуци се измиват и се нарязват на дребни парчета. Лукът или празът се задушава с маслото, докато омекне, като от време на време се разбърква. След като стане готов, се добавят пет чаени чаши вода. Когато водата заври, се слагат всички зеленчуци, с изключение на доматите. Те се прибавят към супата, когато картофите омекнат и супата се оставя да поври още 6-7 минути. Накрая се добавят и овесените ядки, като на тях са им нужни не повече от 4-5 минути, за да се сварят. Градинарската супа с овесени ядки може да се сервира със ситно нарязан магданоз.

  1. Есенна супа от тиква и тиквички

Продукти:

  • 1 средно-голяма тиквичка
  • 150 грама тиква
  • 1 голям картоф
  • 1 стрък праз лук или 1 глава лук
  • 1 бучка от около 20-30 грама краве масло
  • Сол на вкус
  • Сметана за готвене или заквасена сметана
  • Топено сирене – на триъгълничета

Приготвяне:

Картофът, тиквичката, празът (или лукът) и тиквата се измиват, обелват и нарязват на малки парчета. Към тях се налива вода така, че да се покрият всички продукти. Супата се вари на умерена температура до пълно омекване на зеленчуците. След това се сваля от котлона и се добавят бучката масло и 2 или 3 триъгълничета топено сирене. Когато се разтопят, супата може да се сервира пасирана с по една лъжица сметана във всяка купичка.