7 неща, които да направите, след като разберете, че сте бременна

бременност тест за бременна майка

Тестът за бременност показва две чертички. Правите си още един, за да сте сигурна. И той е положителен и вече знаете, че ще имате бебе. В този момент, независимо дали бременността ви е дълго чакана и планирана или приятна изненада, много често емоциите надделяват, мислите ви не са особено подредени и започвате да се чудите какво да предприемете най-напред. Предстои ви голямо пътуване и е добре да го започнете стъпка по стъпка. Дори и първоначално да сте леко объркана, помнете, че има няколко важни неща, които трябва да направите приоритетно, когато разберете, че сте бременна. Ето 7 от тях:
  1. Кажете на половинката си или на друг важен за вас човек

Разбира се, най-логичното нещо е веднага след като разберете хубавата новина, да я споделите с вашия съпруг или партньор. Това ще бъде много специален момент, особено ако сте планирали бременността си и това е дълго чакано събитие. Може да изберете креативен начин да съобщите новината (вижте някои идеи ТУК) или да предпочетете естествен, спокоен разговор с вашата половинка, важен е резултатът – че ще споделите един от най-щастливите моменти в живота с любимия си човек. Ако поради някаква причина не можете да кажете на бащата, направете го с друг близък и значим за вас човек – например с вашата майка, сестра или с най-добрата си приятелка.

  1. Направете първи преглед при акушер-гинеколог

Когато установите, че сте бременна, едно от първите неща, за които трябва да помислите, е преглед при вашия гинеколог. Ако все още нямате такъв, направете проучване и изберете специалист, на когото ще имате доверие да ви преглежда и да проследява бременността ви. Важно е да си запишете час при гинеколог много скоро след като установите, че чакате бебе. Прегледът от една страна ще потвърди положителният тест за бременност, от друга страна ще установи дали всичко е наред със загнездването на ембриона, ще се определи терминът за раждане и евентуално може да бъдат назначени някои необходими изследвания. Този първи преглед ще бъде много полезен и за вас самата, тъй като ще можете да зададете всичките си въпроси, възникнали от новата ситуация, ще получите важна информация от акушер-гинеколога, както и ценни съвети и насоки.

  1. Спрете пушенето и пиенето и внимавайте с лекарствата

По отношение на пушенето – добре е дамите, които планират бебе, да започнат да го отказват още преди да забременеят. А когато бебето вече е факт, най-добре ще бъде да спрете и цигарите, и употребата на всякакъв алкохол, тъй като те могат да навредят на развиващия се във вашата утроба нов живот. Същото важи, естествено, и за вземането на наркотици. За много дами бременността е идеалният момент да се откажат от пушенето и от други вредни навици.

Всички лекарства, които сте приемали без лекарско предписание преди забременяването, вече трябва да бъдат консултирани задължително с лекар – с акушер-гинеколога или с личния лекар например. Що се отнася до медикаменти, които евентуално вземате по медицинско предписание за някакъв временен или хроничен проблем, добре е те също да бъдат консултирани със съответния специалист и ако е нужно да се промени нещо по схемата на приемането им.

  1. Хранете се здравословно и вземайте витамини за бременни

Бременността е деликатно състояние на организма на жената. Да отгледаш в тялото си нов живот е голяма отговорност и изисква търпение, внимание и позитивна нагласа. Хранете се с питателна и здравословна храна, забравете строгите диети и не забравяйте да приемате витамини за бременни. Вашият акушер-гинеколог ще ви помогне като ви изпише подходящите за вас витамини и минерали в съответните дози. Ако бременността ви е планирана, вече ще сте започнали да пиете фолиева киселина още преди зачеването. Много е важно да пиете и достатъчно вода, за да не се дехидратира организмът ви.

  1. Движете се, спортувайте умерено

Ако бременността ви започва нормално, без рискове и усложнения, не променяйте навиците си да се движите редовно, всеки ден. Правете и упражнения, подходящи за състоянието ви и спортувайте умерено, без да се претоварвате и да прекалявате. Според специалистите движението и упражненията още от самото начало на бременността са много полезни в подготовката за раждането. (Колко интензивно да спортувате и кои спортове са подходящи, когато очаквате бебе, вижте ТУК.)

  1. Осигурете си време за почивка

Веднага след като си разберете, че сте бременна, обърнете внимание на съня и времето за почивка. Умората и изтощението така или иначе в много случаи са сред симптомите на бременността в първите месеци, така че най-вероятно тялото ви само ще ви подсети, че трябва да спите и да си почивате повече от преди.

  1. Обявете бременността си на други близки, но само когато сте готова

Вече сте казали на половинката си, че чакате бебе. Кога да кажете на други ваши близки и приятели новината за бременността? Истината е, че универсален отговор на този въпрос няма – направете го, когато сте готова. Ако нямате търпение да споделите радостта си с всички свои приятели – обявете го. Ако чувствате, че трябва да постъпите точно обратното и не искате да се разбира за бебето преди да минат първите три месеца от бременността – запазете новината за бременността си само за най-близките ви хора. И в двата случая решението ви ще бъде напълно разбираемо. Важното е да направите това, което вие преценявате като най-правилно за вас и вашето семейство.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е подготвена по материали от: Mom.com