7 начина да повишите имунитета си след раждането

имунитет след раждането бебе

Имунитетът на майката веднага след раждането е много важен не само за самата нея, но и за бебето. Да си представим, че мама се разболее – това би поставило на риск не само нейното здраве, но и пълноценните грижи за мъничето в първите дни от живота му.

Както е добре известно, първите няколко месеца след раждането са изпълнени с изтощение и стрес за майката, а именно тези неща влияят на имунитета и я правят по-податлива на болести. В същото време, последното нещо, което би искала една жена в самото начало на майчинството си, е да се разболее. Ето защо, в следродилния период е много важно да се обърне внимание на имунната система. Ето как може да стане това:

1. Пийте много вода

Пиенето на достатъчно количество вода е страхотен начин да прочистите тялото си от токсини и потенциално болестотворни организми. В допълнение към това, ако сте избрали да кърмите бебето си, ще имате нужда от постоянно хидратиране на тялото. А това става със задължително пиене на вода и други течности, които ще улеснят лактацията. Така постоянното доставяне на нужното количество вода на вашия организъм със сигурност ще се отрази благотворно на имунитета ви и едновременно с това ще подпомогне кърменето.

2. Излизайте на чист въздух и се разхождайте сред природата

През първите дни и седмици (а понякога дори и месеци) след раждането често се случва майката да се изолира и да прекарва твърде дълго време вкъщи. Това е напълно обяснимо, тъй като промените, трудностите, стресът, недоспиването и изтощението, които идват заедно с новороденото бебенце, са неизбежни. Въпреки това обаче, ако сте родила съвсем наскоро и сте в добро състояние след раждането, трябва да намирате време да излизате на чист въздух поне за 30-тина минути всеки ден. Можете да го правите с бебето или без бебето, може да излизате сутрин или следобед, може просто да излезете на двора или в градината, ако живеете в къща, или да прекарате половин час на терасата, ако сте в апартамент.

Ако имате тази възможност, излизането на чист въздух е най-добре да бъде съчетано с една хубава разходка сред природата. От една страна, ходенето ще засили кръвообращението ви, тъй като в първите дни след раждането често ще се налага да сте в седнало или легнало положение, за да почивате, да кърмите или просто да успокоявате бебето. Усещането, че сте сред природата, също така много ще подобри и настроението ви.

3. Опитайте да спите пълноценно и да си почивате, колкото и трудно да е това

Наред с движението и излизането на чист въздух, качествената почивка също е от огромно значение, както за възстановяване на организма на майката, така и за поддържането на имунната система. Сънят при наскоро родилите жени често е недостатъчен, което обаче е сериозен враг за имунната система. В първите няколко дни и дори седмици, след като бебето се появи, се случва много често майките да пренебрегват себе си и да не отделят време за почивка, тъй като са улисани в грижите по мъничето и се адаптират към съвсем нов начин на живот. Ако прекалявате с недоспиването, помнете, че така рискувате да се изтощите до краен предел и, освен всичко друго, да отслабите и имунитета си. Ето защо, помощта от страна на бащата на бебето и от близки и роднини е от съществено значение, за да наваксате пропуснатия сън и да поддържате имунитета си в добро състояние.

4. Хранете се редовно

Има едно много важно нещо за храненето в следродилния период – просто не го забравяйте и не го пропускайте. Важно е качеството, а не количествата. Не отлагайте закуската, защото е време за кърмене или защото бебето се е събудило по-рано от предвиденото. Не пропускайте обяда, за да свършите нещо около мъничето или от домакинската работа. Не си лягайте гладна, защото сте страшно изтощена. Ако се усетите, че го правите, напомняйте си, че храната е основният източник на витамините, минералите и другите важни хранителни вещества, които е много важно да приемате, за да бъдете във форма и тялото ви постепенно да се възстанови. Редовното и здравословно хранене е много важно за имунитета ви

5. Яжте пълноценна и здравословна храна

Качествената и пълноценна храна дава енергия и повишава настроението. Тя ще достави на организма ви витамините, минералите и всички други хранителни вещества, от които се нуждаете за възстановяването в следродилния период. Освен това, в следствие на загубата на кръв в продължение на няколко седмици след раждането, нивата на желязо в организма ви може и да спаднат. За да ги възстановите, яжте повече зеленолистни зеленчуци. Така ще повишите енергията си и ще подсилите имунната система. Друго, с което ще увеличите притока на енергия, така необходима в дните след раждането, са здравословните мазнини. Храни като сьомгата, авокадото и бадемите са чудесен енергиен източник и ще допринесат за по-доброто състояние на имунната ви система.

6. Продължавайте да пиете витамини за бременни

Освен храната, витамините, които сте пили по време на бременността, също могат да помогнат за подсилване на имунитета. Те са специална комбинация, която едновременно подпомага правилното развитие на плода, но и осигурява необходимите количества на хранителни вещества на майката. Някои жени спират да приемат тези витамини, когато бебето се появи на бял свят, но така се лишават от ценна „допълнителна помощ“, докато тялото им се върне към нормалното си състояние преди забременяването.

7. Взимайте релаксиращ душ

И не на последно място – намерете време да си вземете душ, не само за да се изкъпете, но и за да се отпуснете. Това всъщност може да се окаже много трудно като се има предвид колко е натоварено ежедневието с новородено бебе, но е изключително важно. Един дълъг душ може да облекчи стреса, който неминуемо ще изпитвате всеки ден след раждането. Това време, прекарано в банята, ще ви даде възможност и да останете малко насаме със себе си. Затова не пренебрегвайте и не изпускайте всяка възможност, която имате да релаксирате и по този начин.

 

В статията са използвани материали от: moms.com

Вижте още:

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки

30 безценни ползи за кърмещата майка

Грижи за бебето през първите месеци след раждането

Когато мама не си доспива