Бебешка кухня: 5 рецепти с ябълка (8+ месеца)

Специалистите по детско хранене неслучайно посочват ябълката като една от най-подходящите първи храни, с които да започне захранването на бебето. Тя е от традиционните плодове за нашата страна и затова може лесно да бъде намерена на пазара през цялата година. Има различни сортове ябълки и всички те са не само много полезни, но и леки за възприемане от детския организъм.

Ползите от въвеждането на ябълката в менюто, дори и за малките бебета, които тепърва започват да се запознават с „твърдите“ храни, са големи. Този плод е богат на витамините А, С, Е и фолиева киселина (В9), а от минералите съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и селен. В ябълките има пектин и органични киселини, които подпомагат чревната флора и имунната система.

Когато се въвежда като нова храна за бебето, най добре е първоначално ябълката да бъде сварена и пюрирана. След като вече е въведена в менюто на бебето и то е реагирало добре, можете да разнообразите храненето на вашето мъниче със следните рецепти с ябълка, като се съобразите с препоръките за възрастта на бебето:

  1. Пюре от ябълка, червено цвекло и морков

Продукти
  • 100 грама ябълки
  • 100 грама червено цвекло
  • 100 грама моркови
Приготвяне

Цвеклото и морковът се почистват и нарязват на кубчета. След това се сваряват и малко преди да станат готови, към тях се добавя и нарязаната на кубчета ябълка. Сварените продукти се пасират. При малки деца над година към пюрето може да се добави и малко магданоз.

Рецептата е подходяща за бебета над 8 месеца, тъй като повечето специалисти не препоръчват червеното цвекло преди тази възраст.

  1. Детски крем с грис и ябълки

Продукти
  • 150 грама ябълки
  • 200 милилитра прясно мляко
  • 20 грама грис
  • 30 грама кафява захар
Приготвяне

Ябълките се измиват и почистват. След това се поставят във вода на котлона, докато омекнат. Когато станат достатъчно меки, се оставят леко да се охладят и се пасират. Прясното мляко се сварява и когато кипне, се добавят постепенно захарта, пасираните ябълки и накрая гриса при непрекъснато бъркане. Така полученият крем се вари 6-7 минути, докато се сгъсти. След това се разпределя в купички и се оставя да се охлади преди сервиране.

Рецептата е подходяща за деца над 18 месеца, тъй като прясното мляко не се препоръчва преди тази възраст. За бебета на възраст между 8 и 18 месеца прясното мляко може да се замени с вода.

  1. Овесена каша с ябълка

Продукти
  • 3 супени лъжици фини овесени ядки
  • 1 средно голяма ябълка
  • щипка кафява захар
  • няколко капки разтопено краве масло
Приготвяне

Ябълката се обелва и почиства, след това се сварява на пара и се пасира. Овесените ядки се заливат с гореща вода и се варят до готовност, като постепенно се добавят захарта и маслото. Накрая се сипва и ябълковото пюре и сместа се разбърква до получаването на хомогенна смес.

Рецептата е подходяща за бебета над 8 месеца, тъй като овесените ядки са сред зърнените храни, за които е препоръчително да се въведат в менюто на бебето след тази възраст.

  1. Ябълков кисел за бебета

Продукти
  • 1 средно голяма ябълка от по-сладък сорт
  • 2 супени лъжици нишесте
  • 120 + 20 милилитра вода
Приготвяне

Ябълката се обелва и почиства, след което се настъргва на ситно ренде. Загряват се около 120 милилитра вода до кипване, след това се прибавя ябълката. Сместа се оставя да поври минутка-две и към нея се прибавя предварително разтвореното в 20 милилитра вода нишесте. Следва постоянно бъркане. докато киселът се сгъсти. Ако ябълката не е достатъчно сладка, може да се прибави щипка захар във водата, докато кипи. Киселът се охлажда преди да се даде на бебето.

Рецептата е подходяща за бебета над 8 месеца.

  1. Плодово пюре с извара

Продукти
  • 1 средно голяма ябълка
  • 100 грама тиква
  • ½ банан
  • 1 супена лъжица обезсолена извара
  • 1 чаена лъжичка кафява захар
Приготвяне

Ябълката се обелва и почиства, нарязва се на малки парчета и се сварява на пара, като се поръсва с щипка кафява захар. Тиквата се нарязва на малки парчета, сварява се на водна баня и се поръсва с 1 ч. л. захар. Ябълката и тиквата се пасират, към тях се добавят изварата и намачканият банан и сместа се разбърква много добре до хомогенност.

Рецептата е подходяща за деца, навършили 10 месеца, тъй като изварата не се препоръчва за бебета, по-малки от 10-11 месеца.