Специалистите по детско хранене неслучайно посочват ябълката като една от най-подходящите първи храни, с които да започне захранването на бебето. Тя е от традиционните плодове за нашата страна и затова може лесно да бъде намерена на пазара през цялата година. Има различни сортове ябълки и всички те са не само много полезни, но и леки за възприемане от детския организъм.
Ползите от въвеждането на ябълката в менюто, дори и за малките бебета, които тепърва започват да се запознават с „твърдите“ храни, са големи. Този плод е богат на витамините А, С, Е и фолиева киселина (В9), а от минералите съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и селен. В ябълките има пектин и органични киселини, които подпомагат чревната флора и имунната система.
Когато се въвежда като нова храна за бебето, най добре е първоначално ябълката да бъде сварена и пюрирана. След като вече е въведена в менюто на бебето и то е реагирало добре, можете да разнообразите храненето на вашето мъниче със следните рецепти с ябълка, като се съобразите с препоръките за възрастта на бебето:
Пюре от ябълка, червено цвекло и морков
Продукти
- 100 грама ябълки
- 100 грама червено цвекло
- 100 грама моркови
Приготвяне
Цвеклото и морковът се почистват и нарязват на кубчета. След това се сваряват и малко преди да станат готови, към тях се добавя и нарязаната на кубчета ябълка. Сварените продукти се пасират. При малки деца над година към пюрето може да се добави и малко магданоз.
Рецептата е подходяща за бебета над 8 месеца, тъй като повечето специалисти не препоръчват червеното цвекло преди тази възраст.
Детски крем с грис и ябълки
Продукти
- 150 грама ябълки
- 200 милилитра прясно мляко
- 20 грама грис
- 30 грама кафява захар
Приготвяне
Ябълките се измиват и почистват. След това се поставят във вода на котлона, докато омекнат. Когато станат достатъчно меки, се оставят леко да се охладят и се пасират. Прясното мляко се сварява и когато кипне, се добавят постепенно захарта, пасираните ябълки и накрая гриса при непрекъснато бъркане. Така полученият крем се вари 6-7 минути, докато се сгъсти. След това се разпределя в купички и се оставя да се охлади преди сервиране.
Рецептата е подходяща за деца над 18 месеца, тъй като прясното мляко не се препоръчва преди тази възраст. За бебета на възраст между 8 и 18 месеца прясното мляко може да се замени с вода.
Овесена каша с ябълка
Продукти
- 3 супени лъжици фини овесени ядки
- 1 средно голяма ябълка
- щипка кафява захар
- няколко капки разтопено краве масло
Приготвяне
Ябълката се обелва и почиства, след това се сварява на пара и се пасира. Овесените ядки се заливат с гореща вода и се варят до готовност, като постепенно се добавят захарта и маслото. Накрая се сипва и ябълковото пюре и сместа се разбърква до получаването на хомогенна смес.
Рецептата е подходяща за бебета над 8 месеца, тъй като овесените ядки са сред зърнените храни, за които е препоръчително да се въведат в менюто на бебето след тази възраст.
Ябълков кисел за бебета
Продукти
- 1 средно голяма ябълка от по-сладък сорт
- 2 супени лъжици нишесте
- 120 + 20 милилитра вода
Приготвяне
Ябълката се обелва и почиства, след което се настъргва на ситно ренде. Загряват се около 120 милилитра вода до кипване, след това се прибавя ябълката. Сместа се оставя да поври минутка-две и към нея се прибавя предварително разтвореното в 20 милилитра вода нишесте. Следва постоянно бъркане. докато киселът се сгъсти. Ако ябълката не е достатъчно сладка, може да се прибави щипка захар във водата, докато кипи. Киселът се охлажда преди да се даде на бебето.
Рецептата е подходяща за бебета над 8 месеца.
Плодово пюре с извара
Продукти
- 1 средно голяма ябълка
- 100 грама тиква
- ½ банан
- 1 супена лъжица обезсолена извара
- 1 чаена лъжичка кафява захар
Приготвяне
Ябълката се обелва и почиства, нарязва се на малки парчета и се сварява на пара, като се поръсва с щипка кафява захар. Тиквата се нарязва на малки парчета, сварява се на водна баня и се поръсва с 1 ч. л. захар. Ябълката и тиквата се пасират, към тях се добавят изварата и намачканият банан и сместа се разбърква много добре до хомогенност.
Рецептата е подходяща за деца, навършили 10 месеца, тъй като изварата не се препоръчва за бебета, по-малки от 10-11 месеца.