Как да окажем първа помощ, ако детето се дави?

За съжаление статистиката показва, че най-много нещастни случаи с деца се регистрират през лятото по време на ваканцията. Това е и периодът, когато рискът от удавяне се повишава – от една страна защото за повечето семейства морските курорти са предпочитана дестинация през горещите летни дни, а от друга страна, тъй като по-малките деца не преценяват риска при влизане в морето или в басейна, а големите деца понякога действат самонадеяно. Ето защо никой родител не е застрахован от ситуация, в която детето започва да се дави.

Какво трябва да се предприеме в такива случаи и как може да се помогне на давещото се дете? Преди всичко родителят (или друг възрастен, който е наблизо) трябва да запази самообладание и да предприеме незабавни действия. Защото в много голям процент от ситуациите с давещо се дете адекватното поведение на хората около него до пристигане на спешен медицински екип може в пъти да увеличи шансовете му за оцеляване и бързо възстановяване без сериозни последствия.


Как да окажем първа помощ на дете, което се дави?

 • Ако детето е на достъпно разстояние, застанете на колене или легнете на брега, изпънете тялото си колкото е възможно и хванете детето с ръката си или с друг предмет – дърво, весло, кърпа.
 • Ако детето е твърде далеч, хвърлете му плаващ предмет – дъска или спасителен пояс. Завържете предмета с въже, за да издърпате детето на брега. Опитайте да хвърлите предмета близо до детето и го направлявайте, докато не го достигне. Ако предметът не е завързан, кажете на детето да го хване и да се долепи плътно до него.
 • Ако не можете да достигнете детето, влезте във водата, ако е безопасно, и протегнете дълъг предмет към него. Издърпайте го на брега, а ако предметът е плаващ, хвърлете го близо до детето и му кажете да се хване за него. Дръжте предмета здраво и не позволявайте детето да ви завлече във водата.
 • Ако трябва да плувате към детето, следете за мястото, където сте го видели за последно, и вземете предмет, за който то може да се хване, за да не ви повлече със себе си.
 • Ако детето не диша, започнете обдишване още във водата – ако водата е плитка или в дълбока спокойна вода, където има обучен спасител по водно спасяване.
 • На брега проверете пулса и, ако е необходимо, направете сърдечен масаж.
 • Ако детето повръща, обърнете главата му настрана и отстранете повърнатото от устата му.
 • Ако детето диша, отстранете мокрите дрехи, увийте го в одеяло и се обадете на лекар.

Важно е да знаем: Много често детето, което се дави, не може да извика за помощ.

Кога да потърсим професионална помощ?

Непременно трябва да повикате Спешна помощ ако:
 • детето е прекарало известно време във водата;
 • ако е в безсъзнание след спасяването;
 • ако след изваждане на брега не диша.

В останалите случаи трябва да се обадите на личния лекар или на педиатър.

Какво НЕ трябва да правим, ако видим дете, което се дави?

 • Не трябва да влизате във водата, за да спасявате детето, ако можете да го измъкнете с ръка, лодка, дълъг или плаващ предмет.
 • Когато спасявате давещо се дете, трябва много да внимавате, то да не ви сграбчи така, че да ви повлече със себе си във водата.

В статията са използвани материали от книгата на д-р Стоян Бахчеванов „Преди да дойде линейката“ на издателство „Милениум“

Вижте още:

10 опасни грешки, които родителите допускат при къпането на бебето

Какво да включва лятната аптечка при пътуване с деца?

Първа помощ при счупвания, изкълчвания и натъртвания при децата

Първа помощ при ухапване от животни и ужилване от насекоми