От стари времена знаем, че пилешката супа е лечебна. Всъщност, лечебната й сила идва от костния бульон – коктейл от минерали и колаген, който подпомага имунната система и съпротивителните сили на организма. Ако към един такъв коктейл се добавят пробиотици, той се превръща в перфектната лековита отвара. Рецептата, която ви предлагам, е за зеленчукова супа на основата на костен бульон и добавено мисо, което е една от най-богатите пробиотични храни.
Количество: 4 порции
Необходими продукти:
- 2 чаши предварително изпечени на фурна зеленчуци
- 2 чаши костен бульон
- 1/2 чаша кокосово мляко
- 2 с. л. мисо
- сок от 1/2 лимон
- 1 с. л. зехтин
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Застелете широка тава с хартия за печене. Нарежете на дребно микс от различни зеленчуци, например малка глава карфиол, малка глава броколи, 2-3 моркова, парче тиква, 1-2 червени чушки или друга произволна комбинация. Поръсете с 1-2 с. л. разтопено гхи, 1 ч. л. сол и 1 ч. л. черен пипер. Печете на предварително загрята фурна (180 С) за 25-30 минути.
За супата са ви нужни 2 чаши печени зеленчуци. Останалото можете да съхранявате в кутия в хладилник и да използвате до 48 часа за други супи, гарнитури или салата Миш-маш.
Смесете бульона с кокосовото мляко в малка тенджерка и ги затоплете до точката на завиране, но без да завират. Добавете към тях мисото и разбъркайте, за да се разтвори напълно.
Смесете зеленчуците и микса от бульон с мисо и кокосово мляко заедно със зехтина и всички подправки в блендер и пасирайте.
СЪВЕТ: Ако не разполагате с мисо, пригответе супата без него, а при сервиране добавете към всяка купичка саламура от лакто-ферментирали зеленчуци.
От книгата „В кухнята на модерната жена“ на Магдалена Машова, предоставена с любезното съдействие на Knijnaborsa.bg