У дома по метода „Монтесори“ – как да научим децата да обичат книгите и четенето

монтесори четене книги

Как да научим детето на отношение към книгите още от много ранна възраст? Как да събудим у него желанието да се научи да чете? Монтесори специалистите съветват преди всичко да му даваме добър пример. Ако нашето хлапе вижда, че обичаме да четем и често сме с книга в ръка, то ще поиска да прави същото. Роман, списание, дори готварска книга – няма значение какво четем. Важното е да е на хартия и детето да усеща, че това ни доставя удоволствие.

С какви занимания по системата „Монтесори“ можем от една страна да научим нашето мъниче на правилното отношение към книгите, а от друга – да покажем защо ние ги обичаме? Вижте няколко примера и някои полезни съвети. 


Как се носи книга?

Покажете на детето си как да носи книга, като използва двете си ръце, за да я държи здраво. В противен случай то ще бъде склонно да я държи само за едната корица с висящи надолу страници.

Как се прелистват страници?

Настанете се удобно от дясната страна на детето си и предложете да му покажете как се прелистват страниците на книга. Много внимателно повдигнете горния или долния край на дясната страница с палец и показалец, после пъхнете цялата си длан под нея, за да я обърнете от дясно наляво. Упражнявайте се да го правите, преди да му покажете, като правите движенията забавено.
Не говорете по време на показването, оставете малчугана да се съсредоточи върху действието.
Когато свършите, попитайте детето дали на свой ред иска да прелисти страниците на книгата. Изберете книга, подходяща за неговия ръст, която освен това да се разтваря добре на коленете му или на масата.
Книгите с картонени страници са много дебели, за да може да се прави движението правилно и затова не са подходящи. По-добре ще бъде да избирате книги със страници от хартия.

Как се прибира книга на мястото й?

Обяснете на детето си как да прибере книгата обратно в библиотеката, като му покажете как да я постави до другите, придържайки ги с лявата ръка, преди да пъхне извадената, а не да я натъпква със сила.
Упражнявайте многократно тези движения бавно и внимателно. Редовната практика ще научи хлапето как се държи книга, как се прелистват страниците й и как тя се прибира обратно на мястото й на рафта.

Как да четем приказки на детето на глас?

Опитайте се да отделяте определено време, поне веднъж дневно, по възможност в един и същи час, за да четете приказка на детето си. Можете да започнете с това малко след раждането. В семействата с повече деца най-малките имат шанса много рано да започнат да слушат приказките, четени на глас на по-големите.

Решете заедно с вашия мъник колко книжки ще прочетете, ако е все още малък, или колко ще са прочетените глави, ако е по-голям.

Настанете се от дясната му страна, така че да можете да обръщате страниците, без да го притеснявате (или отляво, ако си служите с лявата ръка). Разгледайте книгата заедно, илюстрациите ще привлекат вниманието му и в началото ще помагат да визуализира разказваното в текста.

Ако имате повече деца, разположете се така, че всяко от тях да се чувства включено в заниманието.

Прочитайте целия текст, внимавайте да не опростявате изреченията и да не прескачате пасажи. Щом срещнете думи, които детето ви не знае, отделете време да му обясните техния смисъл. След това постепенно си задавайте заедно въпроси какво се случва в приказката, за героите в нея, какво чувстват те и каква е ролята им в книгата.

Откъде и как да започне четенето на книга?

Когато четете на вашия син или дъщеря книга, не започвайте директно от началото на приказката. Най-напред прочетете заглавието, после името на автора и на художника, обяснете тяхната роля. Ако има посвещение, може да го прочетете и да обясните какво означава посвещаването на някого.

Помогнете да детето си да види в коя посока се чете, като следвате думите с пръст, но го правете само от време на време, в процеса на четенето.

Когато мъничето ви поотрасне, разгледайте заедно с него съдържанието и му обяснете каква информация дава то на читателя: броя на страниците, броя и заглавията на отделните глави.

Как да подредим кът за четене в стаята?

Осигурете етажерка или малка библиотечка на височината на детето, за да може да си избира книги, когато пожелае. Някои хлапета започват да си избират сами книжки още щом започнат да пълзят. Не забравяйте да поставите до етажерката няколко възглавнички или меко столче, подходящо за възрастта на вашия мъник. Така удоволствието от четенето ще бъде свързано и с удобно настаняване.

До къта за четене разполагайте на видно място по няколко книжки. Не забравяйте от време на време да ги сменяте, като внимавайте винаги да оставяте любимата му книга в момента. Опитайте се сред избраните книжки винаги да има образователна – за животните, за Земята, за космоса, за околната среда, както и книжка с песнички или римувани стихчета.

Изберете в дома мястото, където да четете редовно с детето – например голямо удобно кресло или диван.

Как да изберем подходящите за детето ни книги?

За да го направите, доверете се преди всичко на собствения си вкус. На детето ще му бъде приятно да слуша истории, които се харесват и на вас. Ако някоя книжка привлече интереса на вашето мъниче повече, отколкото всички останали, то ще ви моли да я четете и препрочитате безброй пъти, затова е важно и вие да я харесвате.

Помнете, че писаното слово е различно от разговорния език, то е по-ритмично и описателно. Но литературният стил заслужава да бъде открит от децата и оценен. Не се опитвайте да улеснявате нещата, казвайки си, че хлапето ще разбере по-добре разговорния стил, който изглежда по-достъпен.

Децата извличат по-голяма полза от текстове, малко по-сложни от собственото им ниво на говорене, и обичат да слушат по-богат от техния речник. Старайте се да четете качествени оригинални версии на произведенията.

Какво трябва да знаем за избора на книжки според възрастта на детето?

От 2 до 3 години

Детето се нуждае да бъде подкрепяно и успокоявано по въпроса „Кой съм аз?“. Търсете книги, които отразяват неговото всекидневие и заобикалящата го среда, с разказчета, в които действието се развива простичко. По-добре е да изчакате мъникът да започне да прави добре разликата между въображаемо и реално, преди да започнете да му четете т.нар. вълшебни приказки.

От 3 до 4 години

В тази възраст детето обикновено харесва книги, които отразяват собствения му живот, но в същото време увеличават неговите познания, разширяват кръгозора му и разказват за нови емоции, които ще му помогнат да се справи с непознати до този момент ситуации, като например ходенето на училище или заминаването някъде.
Предлагайте му и книжки, които представят живота по хумористичен и забавен начин.

За деца от 4 до 5 години

Осигурявайте на детето си книги, които му помагат да разбере заобикалящия го свят. Не се страхувайте да се потопите в по-дълги, по-описателни и не така богато илюстрирани истории. На тази възраст ще му се иска повече да прочете (или да му прочетете) нещо, което го интересува, отколкото нещо, което му изглежда по-лесно. Давайте предимство на добре написаните книги, на стихотворенията – заради музиката в думите, както и на забавните четива.

За деца над 5 години

Окуражавайте хлапето си да избира по-дълги книжки с по-малко илюстрации и по-сложна фабула. Вече можете да започнете да четете книги, разделени на глави. Освен това, предлагайте му редовно да прави справки в атлас или речник. И непременно четете заедно хумористични текстове игри на думи и поезия.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е базирана на книгата на Мари-Елен Плас „100 занимания по системата Монтесори“, предоставена с любезното съдействие на издателство “Colibri”

Вижте още:

У дома по метода Монтесори: Как да научим най-малките да си мият ръцете?

Занимания по метода „Монтесори“, свързани с грижата за дома

Занимания по метода „Монтесори“ за развиване на сетивата

Първостепенните правила на метода „Монтесори“