Тийнейджърите не чуват гласа на майка си… и това си има научно обяснение!

пубертет тинейджър

Когато ви се струва, че вашите тийнейджъри не ви чуват, не бързайте да се ядосвате. Според ново изследване, това не е просто, защото ви игнорират, не искат да си почистят стаята или да си напишат домашните. Причината е свързана и с факта, че мозъкът им не регистрира гласа ви по начина, по който го е правел, когато децата ви са били малки.

Според проучване на Медицинското училище в Станфорд, около 13-годишна възраст мозъкът на децата вече не отчита гласова на майката като нещо уникално и важно, както е типично при по-малките деца. Вместо това, тийейджърите се настройват повече към чуването на непознати гласове.

Изследването, публикувано в  Journal of Neuroscience, използва функционални мозъчни сканирания с ЯМР, за да даде първото подробно невробиологично обяснение за това как тийнейджърите започват да се отделят от родителите си, защо вече не търсят същата емоционална и физическа близост и защо дори игнорират гласовете на своите майки.

„Точно както мозъкът на бебето се настройва избирателно към гласа на майка си, юношата знае настройва на нови „честоти“ – в случая – на други гласове“, обяснява авторът на изследването Даниел Абрамс,  клиничен доцент по психиатрия и поведенчески науки. „Истината е, че тийнейджърите дори н знаят, че се случва подобна промяна, тя не несъзнателна. Те просто порастват – имат приятели и нови интереси и искат да прекарат време с тях. Умът им става все по-чувствителен и привлечен от тези непознати гласове“, допълва той.

Според учените, тийнейджърските мозъци и мозъчните центрове, които дават приоритет на важни стимули, се активират повече от непознати гласове, отколкото от тези на техните майки. Пренастройването на мозъка към нови гласове е аспект на здравословното съзряване.

„Всяко нормално развиващо се дете става независимо в някакъв момент и това трябва да бъде ускорено от основен биологичен сигнал. Това, което открихме, е че този сигнал  помага на тийнейджърите да се ангажират със света и да формират връзки, които им позволяват да бъдат социално адаптирани извън семействата си”, допълва Абрамс.

Свързаната с възрастта промяна към нови гласове

Екипът от Станфорд вече  установява, че в мозъците на деца под 12 години чуването на гласа на мама предизвиква експлозия от уникални отговори. Проучване,  публикувано през 2016 г., показва, че децата могат да идентифицират гласовете на майките си с изключително висока точност и че специалният звук на мама стимулира не само  мозъчната дейност, свързана със слуховите зони, но и много области, които не се задействат от непознати гласове, включително центрове за обработка на емоции, центрове за визуална обработка и мозъчните процеси, които решават коя входяща информация е важна.

Новото проучване се основава на предишното проучване, добавяйки данни от тийнейджъри на възраст от 13 до 16,5 години. Всички участници са имали коефициент на интелигентност най-малко 80 и са били отглеждани от биологичните си майки. Те не са имали неврологични, психически или когнитивни дефицити.

Над статията работи: Ася Георгиева, Roditel.bg