Заушка (паротит) при децата – какво представлява и как може да бъде облекчена?

паротит заушка симптоми лечение ваксина 

Какво представлява заушката (паротитът)?

Паротитът или заушката, както е по-широко известна, се причинява от вирусна инфекция, при която слюнчените жлези в бузите и шията се подуват и стават болезнени.

В миналото това е била една от най-разпространените детски болести. Днес обаче повечето деца в България, а и в света, са ваксинирани срещу нея. Съгласно актуалния Имунизационен календар в нашата страна задължителна имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит се провежда от тринадесетия месец на децата, а реимунизации със същата ваксина – на 12-годишна възраст.

При заушката детето всъщност е заразно около една седмица преди появата на симптомите. Първите признаци на заболяването са висока температура, главоболие и загуба на апетит. След това жлезите се подуват в рамките на 1 до 3 дни.

Възможните усложнения са свързани с инфекция на други органи. При юноши и мъже заболяването може да засегне тестисите, като причини оток, болка и висока температура. По-рядко усложнение е менингитът, който може да настъпи около 3 до 10 дни след началото на заболяването от заушка.

Симптоми на заушката

  • Общо неразположение и потиснатост;
  • Повишена температура;
  • Подути шийни лимфни възли;
  • Оток на лицето;
  • Болки в ушите;
  • Детето не може да дъвче и преглъща;
  • Гадене;
  • Оток на ставите.

 

Какво лечение обикновено се предприема при заушка?

Усилията на конвенционалната медицина са насочени към предотвратяването на заболяването чрез имунизация. Иначе, в повечето случаи паротитът протича леко и обикновено отминава за две седмици. Препоръчват се покой и много течности, както и при останалите вирусни заболявания. Лечението се състои в почивка на легло и облекчаване на симптомите – например понижаване на температурата и облекчаване на болката.

Паротидната инфекция може да предизвика болки и отоци в ставите, а при подрастващи момчета – и в тестисите. Ако са налице силна болка и подуване на тестисите, може да се използва специален бандаж (който може да се купи от аптеката). Дискомфортът от подутите лимфни възли могат да бъдат облекчени с топли или хладни компреси. Децата трябва да бъдат изолирани до отшумяване на отока.

Билколечение при заушка

Бъз. Тази билка е особено ефективна при лечението на паротит. Може да се закупи готов препарат от аптека и приемът да се консултира със специалист по билколечение. Добре е приемането на препарата да започне при появата на първите симптоми и да продължи 3 до 5 дни. Много трябва да се внимава със суровите плодове на бъза, тъй като те са отровни и не се препоръчват. Ето защо, приготвянето на бъзов препарат в домашни условия крие рискове от оставането на някои токсини. При готовите продукти този проблем е решен. Като странични ефекти от бъзовия препрат се съобщават диарията и повръщането, но те са изключително редки при използването на готови продукти.

Чесън. Смята се, че чесънът притежава антивирусни свойства и като цяло укрепва имунната система. Специалистът билколечител може да препоръча готови капсули или различни методи на употреба на скилидки чесън в мед, чай, леко сварени или сурови.

Хомеопатия при заушка

Описаните тук лекарства могат да облекчат състоянието при остър епизод на заушка.

Jaborandi. Това лекарство е подходящо при подути, чувствителни жлези, затрудняващи движението на челюстта, поради което детето не може да говори, пие или яде. Кожата е зачервена, а болният се оплаква от втрисане и силна жажда.

Phytolacca. Този медикамент помага при схващане и напрежение в жлезите, затрудняващи преглъщането. Състоянието се влошава още повече от сухота в гърлото, която ясно се забелязва при говорене и хранене.

Mercurius. Този хомеопатичен препарат се използва за облекчаване на остатъчните симптоми след отшумяване на острата фаза. Симптомите включват обилно слюнчоотделяне и неприятен металически вкус в устата.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е базирана на книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“, предоставена с любезното съдействие на издателство „Кибеа“

Вижте още:

Шарката – какви са симптомите и как протича (ТАБЛИЦА)

Имунизационен календар за ваксинация на бебето и детето

Защо детето боледува често?

6 неща, които да (не) правим, ако детето е болно