Къде в България въздухът е най-мръсен?

дете дишане на въздух

София, Русе, Плевен, Стара Загора и Хасково са градовете в България, чиито жители дишат най-мръсен въздух. Това показва справка с интерактивната карта на Световната здравна организация, която показва качеството на въздуха по целия свят. На графиката те са оцветени с оранжеви петна, което значи, че има завишена стойност на фини прахови частици във въздуха, пише e-burgas.com. Те са особено смъртоносни, като сериозно увеличават риска от рак на белия дроб.

Като цяло, качеството на въздуха на Балканския полуостров е по-лошо, отколкото в останалата част на Европа, а България се нарежда сред най-замърсените държави на Стария континент. Очаквано най-мръсен е въздухът в Азия и Африка.

Публикуваният доклад за качеството на въздуха на СЗО твърди, че 92% от населението на света живее в места, където нивата на качество на въздуха надвишават нормалните стойности. Докладът се позовава на данни, получени от сателитни измервания и данни от наземна станция за мониторинг за повече от 3000 места. Той е разработен от СЗО в сътрудничество с Университета в Бат, Великобритания. В него се изтъква още, че замърсяването на въздуха продължава да оказва влияние върху здравето на най-уязвимите групи от населението – жени, деца и по-възрастни хора.

Основни източници на замърсяване на въздуха включват неефективни начини на транспорт, битови гориво и изгарянето на отпадъци, въглищните централи и промишлени дейности. Въпреки това, не всички замърсяването на въздуха произхожда от човешката дейност. Например, качество на въздуха може да бъде повлияно и от прашни бури, особено в региони, близки до пустини.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Е-MAIL АБОНАМЕНТ

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: