Родители сезират прокуратурата заради приема за първи клас

първи клас записване, Списание Родител, Родител.бг

Родители на първокласници атакуваха приема в първи клас в едно столично училище пред главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като се подозират злоупотреби, съобщи Нова телевизия.

Проблемът според родителите идва от новите единни критерии за прием в училищата в София, които Столична община въведе в началото на годината. Досега всяко училище само̀ определяше критериите за кандидатстване. Сега обаче водещо е местоживеенето, следвано от местоработата на родителите.

Въпреки това  десетки деца, живеещи на метри от оградата на столичното 51-во училище, са останали извън първото класиране. Подозренията са, че много от родителите на приетите деца са променили адреса си непосредствено преди кандидатстването.

Според недоволните родители злоупотреби има и с документите, удостоверяващи месторабота в района на училището – критерий, който също носи много точки.

Директорът на 51-во училище Александър Александров потвърди, че тази година има около 40 деца с адресна регистрация в района, направена преди няколко месеца.

Затова родителите подадоха жалба до прокуратурата с настояване за пълна проверка.  Подобни сигнали имаше и за други столични училища – като 73-то.

Отговорът на общината – всеки документ може да бъде фалшифициран, но имало и пропуски в наредбата на Министерството на образованието и науката.

„Ние още тогава им казахме, че тези критерии няма да работят ефективно, защото не отговарят на спецификата на София, на нашето райониране, на проблемите със структурата на населението. Няколко пъти вече сме настоявали в разговор с новия министър час, искаме по-скоро да се свика работна група и да се променят критериите“, обясни заместник-кметът на София Тодор Чобанов.  Такава среща още не е насрочена.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien