Царевичното брашно се получава при смилането на средния слой на царевичните зърна. То има бял или жълтеникав цвят, в зависимост от цвета на царевицата, от която е получено. В него се съдържат витамините А, В1, В2, В3, В4, В6, Е и К. В състава му попадат и минералите калций, желязо, фосфор, цинк, мед и селен. Съдържа наситени мазнини, полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини, фибри, захари, белтъчини и в повечето случаи не съдържа глутен или той е в пренебрежимо малки количества.
Царевичното брашно се включва като съставка в традиционните ястия на много страни. Най-широка е употребата му в Северна Америка, Южна Америка, Европа, Африка и Източна Азия. От европейските държави в най-голяма степен се използва в италианската, българската, румънската и сръбската кухни. За Балканския регион например е много характерен качамакът – традиционно ястие, чиято основна съставка е едро смляното царевично брашно или царевичният грис. Много подобна на него е полентата от италианската кухня – ястие с мека структура, което се приготвя чрез смесването на гореща вода и царевично брашно.
Тъй като в брашното от царевица се съдържат много полезни вещества, то е една от най-здравословните алтернативи на пшениченото брашно и в много рецепти може да го замести напълно. Печивата с царевично брашно са и по-засищащи, защото са много богати на фибри.
Вижте 5 здравословни рецепти на класически печива, при които царевичното брашно е основна съставка:
-
Царевичен хляб
Продукти:
- 250 грама фино царевично брашно
- 250 грама пшеничено брашно
- 300 милилитра хладка вода
- 1 и 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица мед
- 2 супени лъжици зехтин за готвене
- 7 грама суха мая
- 5-6 нарязани на ситно обезкостени маслини
- подправки на вкус
Приготвяне:
Медът заедно с 3 супени лъжици брашно и маята се размива с малко хладка вода, докато се получи смес с гъстота на боза, която се остава да втаса. Брашното се пресява и се разбърква със солта и зехтина, прибавя се сместа с маята и се замесва тестото. Меси се, докато стане гладко и еластично като от време на време се поръсва с брашно. След това тестото се поставя в намазнен съд, покрива се с кърпа и се оставя на топло докато не увеличи обема си около 2 пъти. Преди да се сложи във фурната, към тестото се добавят маслините и подправките на вкус, хлябът се оформя в желаната форма и се оставя да втаса още веднъж. Накрая царевичният хляб се изпича в предварително загрят до 220 градуса С фурна в продължение на около 40 минути.
-
Царевичен кекс
Продукти:
- 3 чаени чаши царевично брашно
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 непълна чаена чаша кокосово масло
- 3 яйца
- 4 супени лъжици кафява захар
- 1 пакетче ванилия
- настъргана лимонова кора
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват на гладък крем. Содата се разтваря в киселото мляко, разбърква се и при непрекъснато бъркане се добавя към яйцата и захарта. Към така получената смес се добавят на малки части брашното и кокосовото масло. Всичко се разбива добре и накрая се прибавят ванилията и лимоновата кора. Сместа се изсипва в намазнена и леко набрашнена тава или форма за кекс. Царевичният кекс се пече в загряна на 160-180 градуса С фурна до готовност.
-
Царевични курабийки
Продукти:
- 400 грама царевично брашно
- 200 грама варени картофи
- ½ литър прясно мляко
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 50 грама мая
- 1 кафена чаша разтопено краве масло
- сол на вкус
Приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко. След това се разбърква с варените и стрити картофи заедно с царевичното брашно. Към сместа се добавят 2 супени лъжици краве масло, киселото мляко и всичко се обърква много добре. Полученото тесто се оставя да престои около час. След това от него се разточва пласт с дебелина приблизително 1 см и се нарязва във форма на курабийки, които се намазват с маслото и се изпичат на умерена фурна.
-
Царевични солети
Продукти:
- 250 грама царевично брашно
- 250 милилитра гореща вода
- 1 чаена лъжичка сладък пипер
- 1 чаена лъжичка сушен риган
- хималайска сол на вкус
Приготвяне:
Брашното се смесва с подправките и солта и се разбърква добре. Горещата (но не вряща) вода се добавя и се замесва докато се получи гладко, меко и нелепкаво тесто. То се оставя да си почине за около половин час, покрито с влажна кърпа. С помощта на сладкарски шприц с кръгъл накрайник и диаметър 5-6 мм или чисто найлоново пликче с изрязан отвор в ъгъла се оформят солети в тава, покрита с хартия за печене. Солетите се пекат в предварително загрята до 170 градуса С фурна за 20-тина минути.
-
Царевични палачинки
Продукти:
- 200 грама царевично брашно
- 240 милилитра прясно мляко
- 2 яйца
- 2 чаени лъжици кафява захар
- 2 супени лъжици разтопено краве масло
- щипка сол
Приготвяне:
Сухите продукти – брашното, захарта и солта се смесват. В отделна купа се разбиват яйцата с прясното мляко и след това се добавят към сухата смес. Всичко се разбърква много добре с помощта на тел за разбиване на яйца. Добавя се и кравето масло и отново се разбърква. Полученото тесто се оставя да си почине за 30 минути. Ако тестото изглежда гъсто, може да се сложи още малко прясно мляко, но постепенно – лъжичка по лъжичка. От сместа се оформят палачинки, които се изпичат в загрят и намазан с масло тиган. Когато се изпекат, добре е палачинките да бъдат намазани с масло, за да не са сухи. Могат да се поднесат с настъргано краве сирене или кашкавал, топено сирене, мед, разтопен черен шоколад или в комбинация с плодове като ягоди, малини и банани.