Колко калории има в различните плодове и зеленчуци?

Колко калории има в различните плодове и зеленчуци? И как да измерим теглото им в грамове?

Вероятно ви се е случвало  да се чудите как да измерите колко моркова да сложите в крем супата или колко ябълки да нарежете за щрудел, защото количеството на продуктите в рецептата са дадени само в грамове и килограми. Ако нямате под ръка кухненска везна, ще се наложи или да импровизирате и да сложите количество „на око“, или да отделите време да потърсите в интернет информация колко грама тежи една ябълка или един морков. В първия случай ястието може да не се получи съвсем, а във втория – рискувате да се поизнервите, особено ако не намерите веднага това, което ви трябва.

А налагало ли ви се е да търсите колко калории се съдържат в определен плод или зеленчук, за да може хем да спазите здравословния си режим на хранене, хем да не се лишавате от свежата храна? И в този случай може да се наложи доста да поровите в нета.

За да ви спестим време и нерви, предлагаме ви две полезни таблици, в които лесно ще се ориентирате колко тежи и колко калории има един брой от най-често консумираните в България плодове и зеленчуци.  

 

Най-често консумираните плодове

Плод Тегло Калоричност
Авокадо – средноголямо 200 г. 320 кал.
Ананас 900 г. 450 кал.
Банан – средноголям 160 г. 143 кал.
Грейпфрут – малък 130 г. 54.5 кал.
Грейпфрут – голям 300 г. 126 кал.
Грозде – 10 големи зърна 78 г 54 кал.
Диня – 1 резен без кора от средноголяма диня 200 г. 60 кал.
Кайсия – малка 30 г. 14.5 кал.
Кайсия – голяма 60 г. 29 кал.
Киви 85 г. 52 кал.
Круша – малка 100 г. 57 кал.
Круша – едра 150 г. 85.5 кал.
Лимон 70 г. 20 кал.
Мандарина 75 г. 40 кал.
Портокал – малък 130 г. 61 кал.
Портокал – средноголям 150 г. 70.5 кал.
Праскова – средноголяма 140 г. 54.5 кал.
Пъпеш – 1 резен без кора от средноголям пъпеш 130 г. 47 кал.
Слива – малка 20 г. 9 кал.
Слива – голяма 65 г. 30 кал.
Смокиня 70 г. 52 кал.
Череша 9 г. 4.5 кал.
Ябълка – малка 100 г. 52 кал.
Ябълка – средноголяма 140 г. 73 кал.
Ябълка – голяма 200 г. 104 кал.
Ягода 16 г. 5 кал.

 

 

Най-често консумираните зеленчуци

Зеленчук Тегло Калоричност
Аспержи – един стрък 12 г. 1 кал.
Броколи – средноголям стрък 600 г. 207 кал.
Домат – малък 90 г. 16 кал.
Домат – средноголям 120 г. 22 кал.
Домат – голям 180 г. 32 кал.
Зеле – средноголяма зелка 900 г. 225 kal.
Картоф – малък 70 г. 54 кал.
Картоф – голям 200 г. 154 кал.
Краставичка – корнишон 100 г. 16 кал.
Краставица – средноголяма 300 г. 48 кал.
Лук – малка глава 30 г. 12 кал.
Лук – средно голяма глава 60 г. 24 кал.
Лук – голяма глава 100 г. 39 кал.
Морков – малък 50 г. 20 кал.
Морков – средноголям 60 г. 25 кал.
Морков – голям 75 г. 31 кал.
Патладжан – средноголям 450 г. 113 кал.
Репичка 4.5 г. 1 кал.
Спанак – една връзка 350 г. 80 кал.
Червено цвекло – малка глава 80 г. 35 кал.
Чесън – една скилидка 3 г. 4 кал.
Чушка – средноголяма 50 г. 13 кал.

 

Над публикацията работи: Яна Атанасова

Вижте още:

Мерни единици в кухнята или как да измерим хранителните продукти с лъжица и чаша?

Какво (не) трябва да закусват децата? Ето какво смятат британски ескперти

Таблица с алкални и киселинни храни (pH)

Кръвната група на детето според тази на родителите (ТАБЛИЦА)