Пътуване с кърмаче

пътуване с кърмаче бебе

Живеем в забързан и динамичен свят, който ежедневно ни изправя пред много и различни предизвикателства. Мобилността се е превърнала в начин на живот за много от младите хора, които рано или късно ще влязат в ролята на родители.


С появата на малкото човече във всяко семейство е нормално да настъпят известни промени. Множество роднини, близки и познати услужливо ще ви обяснят как коренно трябва да се измени начинът ви на живот, като това задължително включва „крепостничество” на младата майка у дома с новия член на семейството. Ако като мен сте от хората, за които пътешествията са неделима част от битието, тази перспектива може да бъде много потискаща.

Подобно на много други бременни жени, и аз бях решила, че в името на бебето си е нужно да направя тази жертва. Добрите намерения се изпариха 45 дни след раждането на сина ми. Тогава направихме първото си пътуване с кола извън София. Оттогава минаха повече от четири години, а изминатите километри по въздух и земя, заедно с моите деца, вече са десетки хиляди. Въпреки опасенията ми, кърменето не само не възпрепятства пътешествията ни, но беше и ключов фактор за успеха им.

Какво трябва да знаем, преди да тръгнем на път?

 • Къде отиваме?

От голяма важност за успеха на пътуването с бебче е да знаем къде точно отиваме. Желателно при избора на дестинация е всяка майка да се съобразява със собствената си зона на комфорт. Срещала съм се с жени, за които не е проблем да идат на къмпинг с кърмаче на няколко месеца, както и такива, за които all inclusive оферта в пет звезден хотел си е рисковано начинание.

Лично аз съм привърженик на златната среда – важното е да има чиста стая с топла течаща вода, останалото е кърма :) .

 • Как се възприема кърменето?

Ако пътувате в чужбина, от изключителна важност е да знаете как се гледа на кърменето на на публични места в тази страна. В голяма част от мюсюлманските държави показването на плът не е особено желателно. Колкото и странно да звучи, забрани за кърмене на публични места има и в някои от САЩ. В такива случаи е добре да се обмисли как ще храните бебчето си и как ще се планирате разходки и излизания навън. От полза ще ви бъдат уменията за дискретно кърмене, независимо дали със слинг, или пелена.

 • Какво да вземем с нас?

За мен едно от най-големите преимущества на кърменето е фактът, че то ми дава възможност да пътувам с по-малко багаж. Малкото бебче няма нужда от нищо друго, освен мама.

Понякога обаче е добре да вземете на път някои неща, които ще облекчат живота на майката:

 • Помпа – ако не умеете да се цедите на ръка, може би е добре да вземете със себе си ръчна помпа. Не заема много място, но може да ви спаси в различни ситуации.
 • Слинг/кенгуру – понякога емоциите, които предизвиква пътуването у малкото човече, могат да го накарат да се чувства нервно и неспокойно. В повечето случаи кърменето успокоява и кара детето да заспи дълбоко. Макар и рядко, но може да изпаднете в ситуация, в която и това не може да помогне. Тогава близкия контакт с мама е най-доброто решение. Затова е добре да имате помощно средство, с което да избегнете дългото разнасяне на ръце. Дали ще бъде кенгуру или слинг, изборът зависи от това как е най-удобно за вас.

За мен слингът има преимущество пред кенгуруто заради възможността за дискретно кърмене, когато ситуацията го изисква.

Видове пътувания

Дали ще е на море, планина, при баба и дядо или на гости на роднини отвъд океана, всяко семейство само решава къде ще пътува с новия член от семейството.

 • Почивка на море – Много семейства предпочитат да пропуснат година-две почивката на море, защото считат, че децата им са твърде малки. По принцип няма пречка да се иде на море и с три-четиримесечно кърмаче, но би било добре да се консултирате и с вашия педиатър, преди да предприемете това начинание.
  На море не трябва да се забравя редовният прием на течности и спазването на добра хигиена. Честото кърмене намалява риска от зараза с чревни вируси, но не е изключено вашето дете да се разболее. Това, че го кърмите, ще помогне по-леко да прекара заболяването и да се избегне евентуално дехидратиране.
 • Пътуване в чужбина – това начинание с бебче си е малко предизвикателство, независимо дали ще е по въздух или земя. Сред моите познати са малко хората, които се наема да го направят. За себе си лично мога да кажа, че с натрупване на опит, нещата стават по-лесни за организация.
  Освен документите, здравните застраховки и нощувките, както вече споменах, е добре да проучите как е уреден въпросът с кърмещите жени в държавата, в която отивате. Туристическите маршрути и целодневното разглеждане на забележителности не винаги са добра идея, особено ако няма начин да кърмите детето си, когато е нужно.
  В много от по-цивилизованите държави има специално уредени кътчета Мама и бебе, където спокойно бихте могли да преобуете и нахраните своето детенце.
  Хубаво е предварително да си намерите координатите на местни консултанти по кърмене, с които да се свържете в случай на нужда.
 • Семеен уикенд – този тип пътувания се практикуват от все повече семейства. Това са кратки пътешествия в края на седмицата до сравнително близки дестинации, като се отсяда в предварително наета къща/вила. В повечето случаи условията са сходни с домашните, което облекчава майките на кърмачета. Кърменето може да се случва навсякъде и по всяко време.
  Това е може би най-лесния начин да избягате от рутината и монотонността на живота с бебе у дома.

Начин на пътуване

 • С кола – за мен това е един от най-предпочитаните начини на пътуване. Колата дава свободата да определяш сам темпото и да го съобразяваш с малкото си съкровище.
  Пътешествието с кола е наситено с чести почивки за смяна на еднократни пелени и кърмене. Това дава възможност на шофьора също да си почива и освежава. Допълнително предимство на колата е, че можете да вземете какъвто багаж си пожелаете. Ограничава ви само обемът на багажника ;) . Освен това с кола може да предприемате както кратки, така и по-продължителни пътешествия.
 • С влак – откровено си признавам, че този вид транспорт не съм го ползвала лично. На база споделеното от близки, мога да кажа, че това е удобен начин за придвижване, особено ако на кърмачето ви му прилошава при пътуване с кола или автобус.
  Може би сте се досетили, че кърменето при този начин на пътуване не може да мине незабелязано от спътниците ви. Ако имате отработен начин за дискретно кърмене, това ще помогне да съберете по-малко любопитни погледи.
 • С автобус – възхищавам се на жените, които предпочитат този начин на придвижване с малките си бебчета. Според мен пътуването с автобус е голямо предизвикателство, особено за разстояния по-големи от 100 – 150 км. Това може да бъде един алтернативен начин да идете на гости на баба и дядо, стига да живеят наблизо.
 • Със самолет – много семейства имат близки и роднини в чужбина, което предполага гостуване поне веднъж годишно. Самолетът ни дава възможност да изминем хиляди километри за относително кратко време.
  Добре е да се знае, че промяната във височината при излитане и кацане създават осезателен дискомфорт за малките деца. Кърменето е идеалният начин за преодоляване на този проблем, тъй като то дава възможност за изравняване на налягането във вътрешното ухо на бебчето.

Проблеми с кърменето по време на пътуване

При майката:

 • Запушване, бучки, мастит – много често пътуванията нарушават обичайния ритъм на хранене както при кърмачето, така и при майката. При жени склонни към запушвания това може да доведе до застой на мляко, запушване и дори мастит, ако не се вземат навременни мерки.
  Планувайте пътуванията и програмата си така, че и ако пропуснете дадено хранене, да намерите възможност да се изцедите, дори и да не е докрай, а само за облекчение. Ако обаче въпреки усилията ви се сблъскате с някой от горепосочените проблеми, е добре да приложите мерките за справяне с подобни ситуации (виж статията „Запушени канали„).
  При условие, че за първи път получавате запушване, може би е добре да се свържете с консултант по кърмене, който дори по телефон може да ви даде насоки как да се справите с него.
 • Намаляване на количествата, забавен рефлекс на потичане – много често кърмещите жени се оплакват, че неочаквано за тях количеството кърма намалява по време на пътуване, без нищо в ритъма на сукане на бебето да се е променило. Причината за това най-често е чисто психологическа. Промяната в обстановката, смяната на надморската височина и притесненията около бебчето могат да покачат нивата на адреналина при майката, което оказва влияние върху хормоните, свързани с кърменето.
  Понякога причина за тези проблеми може да е чисто и просто нередовният прием на храна и течности. И в двата случая това, което можете да направите, е да се грижите за себе си, да се радвате на пътуването и да кърмите по-често.

При кърмачето:

 • Промяна на обичайния ритъм на кърмене – това е най-честият проблем, с който можете да се сблъскате по време на пътуване. Много бебчетата започват да сучат по-често къде за успокоени, къде за утоляване на жаждата. Други пък намаляват броя на дневните кърмения за сметка на нощните. Често дневното сукане може да бъде съпроводено с плач и сърденето на гърда. Причината за това може да са както горещините (при летните пътешествия), така и нервната превъзбуда от промените. Това, което можете да ви помогне, е да кърмите детето си в полусънно състояние.
  Ако промените в ритъма на хранения ви притесняват, то мога да ви успокоя, че това е само период, който ще отмине, след като се приберете у дома и детето влезе в обичайния си ритъм на живот.
 • Стомашно-чревни неразположения – колкото и рядко да е това при кърмени деца, понякога по време на летните почивки се случва малките да да бъдат засегнати от инфекции на стомашно-чревния тракт. Първото нещо, което е добре да се направи, е веднага да потърсите консултация с лекар, за да се започне навременно лечение. За да се избегне дехидратацията на детето ви, най-добре ще бъде бебето да премине основно на кърма. Така заболяването преминава значително по-леко и се избягва евентуална хоспитализация.

Независимо на каква възраст са вашите деца, вашето пътуване или почивка ще с прекрасни, щом го има млякото на мама :) .

Десислава Разсадова
доброволен консултант по кърмене към НАПК

Вижте още:

Пътуване по време на бременност – има ли риск за бебето

Хомеопатия при спешни случаи, пътувания и грип

Фактори, които увеличават или намаляват производството на кърма

Фактори, които увеличават или намаляват производството на кърма