Намаляват таксите за предучилищните групи в детските градини от 2018-та

Общините ще бъдат задължени да намалят таксите за предучилищните групи в детските градини от следващата година. Те ще могат да събират пари само за храненето на 5- и 6-годишните, предвижда проектът за държавен бюджет за 2018 г.

В момента общините масово не диференцират таксите за по-малките деца и за тези в предучилищните групи, въпреки че за 5- и 6-годишните обучението е задължително, предаде Mediapool.bg. Така в София, където са концентрирани голяма част от децата, таксата е 60 лв. на месец от яслата до предучилищната. Общо по това перо общината е планирала 17.62 млн. лв. приходи през тази година.

Алтернатива са предучилищните групи в училищата, които са безплатни, но те не са предпочитани от родителите, тъй като там обучението не е целодневно.

От министерството на образованието преди време обясниха, че таксите са една от пречките пред родителите с по-ниски доходи да пускат децата си на предучилищна. В същото време, преминалите през подготвителните групи по-рядко отпадат от училище. Намаляването или премахването на таксите, както и увеличението на обхвата на задължителното предучилищно образование са сред анонсираните от образователното министерство мерки за задържане на децата в клас.

Според анализ на Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ пълна такса за предучилищни групи се събира в 121 от 204 общини, за които образователното министерство има данни. В едва 25 общини родителите на 5- и 6-годишните деца са освободени от всякакви плащания за обучението им в градините. В тях обаче учат 5.24% от всички в тази възраст. Общинските съвети на 58 местни администрации са намалили таксите за предучилищна

Според Колев таксите се явяват пречка за посещаване на предучилищна група, особено за ромското население, където и проблемът с отпадналите от училище е голям. Според него общините се въздържат от премахването или намаляването им, тъй като и без това се налага да дофинансират тези дейности със собствени средства.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien