Родители внесоха подписка с искане за камери в детските градини и ясли

Да има видеонаблюдение във всички детски градини и ясли у нас. За това настояват родители от цялата страна. Те внесоха подписка в парламента с искане за незабавни промени в закона. До тук се стигна след серия от случаи на насилие в детски заведения през изминалите месеци.

През май Столична община обеща да постави камери отвън и вътре във всички 24 ясли. Към момента обаче това не се е случило, предаде Нова ТВ.

„В 83% от детските градини на територията на общината вече има изградена система за видеонаблюдение”, увери служителят на кметството Мария Минчева.

Камери обаче има само отвън. Видеонаблюдение в помещенията за децата е поставено в едва 30% от детските градини. За цялата страна процентът е дори по-малък. Затова родители, обединени в инициативен комитет, внесоха в парламента 10 000 подписа с предложения за промени в закона.

Изграждането на вътрешно видеонаблюдение става само с изричното съгласие на родителите. Дори само един обаче да откаже, камери нямало как да се сложат, твърдят от общината.

Сред другите искания на майките и бащите са да бъдат осигурени ресурсни учители, психолози и логопеди за всички деца със специални образователни потребности. Родителите настояват и да получат възможност да прекарват повече време в яслата, за да могат децата им да се адаптират по-лесно.

Ако всички тези искания не бъдат чути, родителите са готови и на по-радикални действия като например отново да излязат на протест. Този път обаче национален.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien