Как да кажем на децата си, че се развеждаме?

развод дете родители

Разводът е последното нещо, за което някой от нас би помислил, когато реши да създаде семейство. Никой не се жени с идеята да се разведе, но понякога животът взема неочакван обрат и ние решаваме да се разделим с партньора си. Със сигурност това е крайна мярка и може би до последно не сме си представяли, че може да се случи точно на нас. Факт е обаче, че никой не е застрахован и ако сме изправени пред развод, най-доброто, което можем да направим, е да минем през него с достойнство и самоуважение и като съхраним децата си от всички негативни емоции, с които е свързана тази промяна в живота ни.

Какво е мястото на децата в голямата картина на развода?

Когато имаме деца, разводът като процес и процедура ще бъде по-сложен. Това обаче не означава непременно и във всички случаи, че партньорите ще се държат неуважително един с друг и че между тях ще бушуват негативни чувства. За доброто на нашите деца трябва да проявим зрялост, когато се развеждаме с половинката си. Със сигурност ще има думи, поведение или постъпки, които дълго ще помним и може би няма да можем да простим, но това не значи, че трябва да се увличаме и да изразяваме все още пресните си емоции пред нашите синове и дъщери.


Да не забравяме, че се развеждаме със съпруга или със съпругата си, а не с децата.

Понякога въобще не е лесно и изисква много търпение, сила на характера и зрялост да съумеем да останем в добри отношения с бившата си половинка. Изискват се и много усилия от наша страна. Но не е невъзможно. Разбира се, въобще не е задължително да бъдем най-добри приятели с доскорошния си съпруг или съпруга, но цивилизованото отношение и толерантността един към друг трябва да бъдат запазени.

Разводът води до раздяла между двамата родители, но не променя факта, че те имат отговорности и задължения към своите деца.

Как да кажем на децата си за развода?

Когато решението за раздяла и официален развод вече е взето, трябва да поднесете неприятната новина на вашите наследници като проведете сериозен и искрен разговор с тях, преди да са чули за това от другаде. Ето няколко полезни съвета как да подходите:

1. Предварително премислете, обсъдете и решете заедно с вашия все още настоящ партньор как точно ще кажете на децата, че се развеждате. Представете си всички възможни въпроси, които ви хрумва, че могат да ви зададат мъниците и изговорете с вашата доскорошна половинка как ще отговорите. Колкото повече готови отговори имате, толкова по-малко ще се объркате по време на разговора.

2. Поговорете с децата двамата заедно – като семейство. Ако докато им съобщавате новината, хлапетата виждат едновременно майка си и баща си, те ще знаят, че няма да загубят нито един от родителите си. Ще знаят също така, че и мама, и татко все още ги обичат.

3. Говорете просто, ясно и директно, когато казвате на децата, че ще се развеждате, за да не ги объркате. Уверете се, че сте напълно спокойни, а не изнервени. Акцентирайте постоянно на това, че каквито и да са обстоятелствата вие ще ги обичате винаги и безрезервно.

4. Съобразете разговора и информацията, която ще поднесете на малчуганите с тяхната възраст. Не им казвайте повече неща, отколкото могат да осмислят и понесат. Едно 7-годишно дете трябва да знае само основните неща. Тринадесетгодишният тийнейджър може да има въпроси – отговорете честно и доколкото ви е възможно обективно. Седемнайсетгодишният млад човек най-вероятно вече е забелязал, че нещата между вас и половинката ви се развалят и не вървят добре, така че не бъдете язвителни спрямо другия родител.

5. Не се обвинявайте взаимно пред децата. Независимо от това колко наранени или ядосани се чувствате на бившите си съпруг или съпруга, не го показвайте пред хлапетата. Те не трябва да слушат обвинения. Всичко, което трябва да знаят, е: че се развеждате, че вече няма да живеете заедно, но все още и двамата ги обичате. Децата приемат нещата много лично, така че внимателно подбирайте думите си и говорете с възможно най-неутрален тон. Особено в ранна възраст мъниците асоциират себе си с родителите си – приемат се като част от тях. Ето защо, ако обиждате или обвинявате другия родител, детето подсъзнателно съотнася тази квалификация и към себе си.

6. Не отричайте и не отхвърляйте чувствата, които ще изпитат децата, когато чуят новината за раздялата ви. Кажете им, че е нормално да се чувстват тъжни, разочаровани или ядосани. Насърчавайте ги да ви зададат всичките си въпроси и да споделят чувствата си, а не да ги потискат. Така ще им бъде по-лесно да приемат новата ситуация.

7. Бъдете искрени и обяснете промените, до които ще доведе развода ви. Не спестявайте информация за това, че единият от вас ще се изнесе или че ще има ново семейство. Ако вече сте се уговорили с половинката ви с кой ще живеят децата и колко често ще се виждат с другия родител, кажете им всичко това, за да са подготвени. Не ги оставяйте да се изненадат неприятно, ако един ден единият им родител просто изчезне от живота им.

8. Докато говорите с децата през цялото време им напомняйте, че и двамата продължавате да ги обичате и тази любов никога няма да се промени, независимо, че се разделяте. Бъдете убедителни, защото хлапетата трябва да знаят, че и майка им, и баща им винаги ще останат техни родители.

Източник: Мom.com

Вижте още:

Как един баща изненада бившата си съпруга и се превърна в интернет сензация

Разделените родители и новите им връзки – как да ги представим на детето?

Ето как се отразява разводът на децата според ново проучване

Децата на разделените родители