Списание РОДИТЕЛ

Удължаване на учебната година за деца от 1-ви до 6-ти клас обмислят от МОН

класна стая

МОН обмисля удължаване на учебната година с поне две седмици през юни за класовете от 1 до 6 клас по предложение на учителите, обяви министър Красимир Вълчев в отговор на въпрос за новите мерки, обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов, с които децата от начален етап ще учат дистанционно.

Целта е да се компенсира по-ниската ефективност на дистанционното обучение през следващите седмици, особено за учениците в начален етап. През въпросните две седмици през юни ще се правят проекти и ще се организират екскурзии.

Министърът уточни, че годината ще се удължи, но няма да се увеличава учебният план. Има вариант въпросните две седмици да не са задължителни и да не се пишат отсъствия. Ако училищата решат да провеждат дейности по интереси или проектни дейности, да отложат учебните седмици за юни месец, обясни Вълчев.

„Не можем да компенсираме човешките животи, но можем да компенсираме образователните дефицити и изоставането. Няма да минем без компенсаторни мерки, защото трябва да се компенсира изоставането от миналата учебна година“, посочи Вълчев.

За учениците от 7 до 12 клас няма предложения за удължаване на учебната година и министърът не иска учениците да навлизат в юли месец. Искаме да чуем повече мнения на повече училища, но склонен съм да се съглася с мнението на учителите, че липсата на пряко взаимодействие в класната стая с най-малките ученици не позволява ефективно ограмотяване, призна Красимир Вълчев.

По думите му е очевидно, че сме в криза и че има натиск върху здравната система. Всички трябва дадем своя принос, няма как да не бъде за сметка на системата на образованието. Надявам се ситуацията да се промени и да се върне присъственото обучение, подчерта Вълчев.

Обучението в електронна среда е компенсаторна алтернатива, която не е с равностойна ефективност. Тя е частично ефективна за гимназиален етап, по-малко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап, призна образователният министър.

Министър Вълчев се надява, че учителите да са сред първите категории работещи, които щ бъдат ваксинирани. На въпрос за достъпа до устройства за дистанционното обучение Вълчев посочи, че от 40-те хиляди деца, за които беше установено, че не разполагат с дигитални устройства, всъщност телефони, но масово не желаят да ги ползват за обучение.

Източник: novini.dir.bg

Коментарите са изключени.