Държавата вече ще покрива ваксината срещу ротавирус

До момента родителите плащаха за ваксинацията сами, което им струваше около 400 лв.

ваксина бебе

Втора препоръчителна ваксина влиза в календара за следващата година и родителите ще могат да се възползват по желание от нея. Става въпрос за ваксината срещу ротавирусни инфекции при най-малките бебета и деца. Досега продуктът се купуваше от родителите по желание. Имунизациите не са задължителни, но от следващата година държавата осигурява средства, с които родителите могат да ваксинират децата си по желание. Това съобщи подуправителят на здравната каса Иванка Кръстева по време на 10-ата среща на здравните медиатори.

Това ще е втората препоръчителна ваксина, след тази срещу рак на маточната шийка. За двете препоръчителни имунизации здравната каса ще получи трансфер от здравното министерство в размер на 2.1 млн. лв. До момента всички желаещи купуваха ваксината срещу ротавирус сами, което им струваше около 400 лв. Здравната каса предприема стъпката, защото всяка година плаща между 10 и 12 млн. лв. за лечение на деца от 0 до пет години с ротавирусни гастроентерити. Заболяването протича изключително тежко в ранна детска възраст и децата бързо изпадат в тежко състояние. Всяка година по данни на Центъра за заразни и паразитни болести се отчитат между 18 и 20 хил. случая.

Ваксината е в списъка на препоръчителните продукти от 2010 г., но до момента родителите си я купуваха сами. По същия начин преди няколко години се процедираше и с тази срещу рак на маточната шийка, но в момента желаещите родители могат да ваксинират децата си безплатно.

Проучванията показват, че в Белгия, която е една от първите европейски страни, въвели ваксината, още на първата година – 2008, броят на случаите с бебета под една година, които са пострадали от ротавирусна инфекция, намалява с 81%. Великобритания въвежда продукта през юни 2013 г., като лекарите успяват да обхванат 93% от децата, и в резултат броят на регистрираните инфекции намаляват със 78%.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: