Грижа за кожата на бебето – какво трябва да знаете?

Все още сте млад родител и всяко занимание с бебето ви изненадва и… дори леко плаши? Бъдете спокойни. Всичко ще е наред, само трябва да сте разумни и да следвате няколко лесни стъпки.

Новородените наистина се нуждаят от постоянна и цялостна грижа. Кожата им е изключително деликатна, затова измиването, смяната на пелени и нанасянето на кремове на малкото телце трябва да следват определен безопасен модел.

На какво трябва да обърнете специално внимание?

Бебешката вана

Бебетата са изключително чувствителни към промените в околната среда и температурата. За да свикне детето с водата, преди да го сложите във ваната, внимателно го измийте с влажна ръка или памучна кърпа.

От голямо значение е редът, в който ще изпълнявате дейностите. След почистване на лицето с влажна кърпа, вземете тампон, напоен с топла вода или специална детска мицеларна вода като тези от Bioderma и забършете клепачите – от външния към вътрешния ъгъл. Не забравяйте да използвате отделен тампон за всяко око, за да не допуснете разпространението на микроби. След това идва ред на интимната област. Едва когато почистите тези две най-важни зони, можете да преминете към останалата част от тялото. Обърнете специално внимание на гънките около места като лакти, уши, шия, мишници, слабини и дупе, тъй като замърсяванията се натрупват предимно там. Когато миете главата, внимавайте водата да не попадне в очите. Бъдете внимателни и нежни.

Правилна грижа = защита

От изключителна важност е грижата за новороденото да е с правилна козметика. Благодарение на нея ще успеете да избегнете неприятни кожни раздразнения и дори заболявания, както и ще предпазите тялото от отрицателни външни фактори като студ, жега, силно слънце и вятър.

На първо място обърнете внимание на състава – колкото по-натурален и кратък е той, толкова по-добре. Търсете продукти, обозначени с “0 +”, което значи, че са предназначени за кърмачета. Те би следвало да отговарят на строги изисквания и да не съдържат химични компоненти. Козметиката трябва максимално да помогне, без да вреди и да причинява алергична реакция.

Важни са и такива очевидни неща като редовна смяна памперсите (най-много на всеки три часа и всеки път, когато са пълни) или обличане на бебето, подходящо за времето, за да не замръзне или да прегрее. Ако проблемът бъде пренебрегнат, могат да се появят рани и топлинни обриви. Затова е добре да внимавате, но и не се паникьосвайте твърде много, тъй като често новородените имат несъвършена кожа, например петна, които изчезват сами след време.

Минимализъм в козметиката

В този случай изразът “по-малкото е повече” е напълно уместен. Независимо какъв продукт използвате – крем, шампоан, сапун – буквално е достатъчна една капка. Идеята е да почистите епидермиса или да я покриете с минимален, но равномерен слой, който ще позволи на чувствителното тяло да диша свободно.

Наблюдавайте зоната на пелените и ако е необходимо нанасяйте крем, който да предотврати подсичането. Също така ще ви помогне, ако изперете всичките дрехи само с ултра деликатни бебешки препарати, тогава тъканта няма да раздразни тялото.

Коментарите са изключени.