Лекари помогнаха на дете чрез уникална за България мозъчна операция

Уникална мозъчна операция на дете бе извършена в столичната болница „Св. Иван Рилски“. Черепът на момиченцето не е отварян, вместо това, екипът, начело с д-р Станимир Сираков, достига до мозъка през вена на крака.

10-годишното момиченце се възстановява, започнало е да говори и да движи ръцете и краката си. Д-р Сираков съобщи, че прилага съвременния метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция.

Животът на 10-годишната Станимира се преобръща преди около 2 години след припадък в класната стая. Диагнозата, която поставят лекарите, е хидроцефалия. След успешна по думите на майката операция, проблемите на детето за нещастие продължават.

Лекарите поставят нова диагноза – кръвоснадбяването в мозъка на Станимира е нарушено. По това време болестта не се лекува у нас. Станимира е изпратена за операция във Франция с финансиране от Фонда за лечение на деца.

За втората операция майката се доверява на екипа на доктор Станимир Сираков, който за около три години е оперирал 60 деца с по-лека форма на болестта по метода, който се прилага по света.

„През достъп от крака се стига в съдовото кръвообращение на мозъка, за да се извърши лечението. Идеята е да се прекъснат всички тези вредни, ненормални връзки една по една. Без да се увреди нормалното кръвообращение на мозъка, за да бъде функционален индивидът“, сподели д-р Станимир Сираков, интервенционален рентгенолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Д-р Сираков твърди, че операцията у нас струва около 30 000 лв., защото се плащат само скъпите консумативи, а във Франция цената е над 100 000 евро, като всеки ден престой в реанимация струва над 750 евро.

Освен при деца, доктор Сираков прилага новия метод и при възрастни пациенти с мозъчни малформации и аневризми. Рентгенът, който използва за операциите обаче, е остарял. Това, според него, увеличава риска от по-голямо облъчване на пациентите.

 

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien