МОН забрани задължителните дарения от родителите за градини и училища

Държавата слага край на платените курсове, провеждани от училищни настоятелства, и на принудителното събиране на „дарения“ от родителите от градини и училища.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е изпратил писмо на 11 септември до всички директори чрез 28-те регионални управления на образованието, в което казва ясно какви са правилата, кое е позволено и кое нарушава закона.

Вълчев припомня, че настоятелствата се създават като юридически лица с нестопанска цел, които могат да осъществяват стопанска дейност като допълнителна, само ако същата е свързана с предмета на основната дейност, за която е регистрирано, като използва прихода за постигане на определените в устава си или учредителния си акт цели, пише Offnews.bg.

Министърът е категоричен – не настоятелствата, а самите училища следва да организират обучителните дейности за разширяване на знанията и уменията на учениците, като нормативното основание за реализиране на собствени приходи ще бъде уредено в държавен стандарт.

В писмото си министър Вълчев засяга и темата за събирането на дарения за образователните институции.

„Безплатното образование включва право да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, и ползване на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците безвъзмездно.

Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, подобряване на материалната база и други текущи разходи нямат правно основание„.

Използването на настоятелството за събиране на задължителни суми от родителите „не може да бъде определено като изпълнение на дадените му с чл. 309, т. 1 от ЗПУО права за съдействие за осигуряване на допълнителни и материални средства за институцията“, пише още Красимир Вълчев.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: