Как да се предпазим от летните вируси?

дете, стомашни болки

Най-често сме изложени на риск от летен тип вируси в морските курорти, където има много събрани хора накуп, както и около водни басейни със съмнителна чистота. Всеизвестен факт е, че нашето Черноморие не се слави с особено чиста вода, което прави рискът значителен. Децата, чийто имунитет все още е незрял, са още по-застрашени от подобни проблеми.

За разлика от зимните вируси, за които са по-характерни респираторните проблеми, хремата и кашлицата, летните вируси атакуват най-вече стомашно-чревния тракт.


Симптомите на летните вируси включват:

  • Стомашно разстройство
  • Отпадналост
  • Гадене
  • Повръщане
  • Понякога – повишена температура
  • Липса на апетит
  • Как да се справим?

Как да се предпазим?

Когато става дума за летни вируси, най-важното е превенцията. Не чакайте кошмарът на стомашно-чревните проблеми да ви порази, за да вземете мерки. Вместо това още при пристигането си изключете напълно консумацията на чешмяна вода, в това число айран, лед в напитките и таратор, които също съдържат вода от чешмата. Достатъчно е дори минимално количество, за да се стигне до инфекция.

Не консумирайте храна от съмнителни източници и спазвайте стриктна хигиена – миене на ръцете възможно най-често, използване на антибактериални разтвори за ръце и т.н.

Друга важна стъпка е приемът на пробиотици. Приемайте пробиотици още при тръгването си с предпазна цел и ги приемайте през цялата ваканция. Съществуват варианти както за възрастни, така и за деца.

Храните, богати на пробиотици, също са добър избор, като особено подходящи са киселото мляко и кефирът. (Кои са пробиотичните храни можете да видите ТУК).

Ако все пак летният вирус покоси вас или детето ви, не приемайте тежки храни и такива с голямо съдържание на въглехидрати, вместо това наблегнете на киселото мляко, билкови чайове без захар и вода. Приемайте голямо количество пробиотици, за да възстановите стомашно-чревната флора.

 

Вижте още:

Стомашно-чревни инфекции и лечението им с хомеопатия

7 суперхрани за имунитет през лятото

Опасно ли е ухапването от комари и как да предпазим себе си и децата си

Цезарина Илиева: „Не отстранявайте кърлежите с мазнина и памук“