7 рецепти с авокадо за бебета (9+ месеца)

Авокадото е сред идеалните храни, с които специалистите съветват да започне захранването на бебето. То е мек и приятен на вкус плод с кремообразна текстура, който не натоварва чувствителната храносмилателната система на бебето, въпреки че е много хранителен и калоричен.

Сред многобройните предимства на авокадото са съдържащите се в него изключително полезни мононенаситени мастни киселини, които са важни за растящия детски организъм, особено за централната нервна система и мозъка. Освен тях, в авокадото има фибри, калий, мед, антиоксиданти и много богата гама от витамини – В5, В6, В9, B12, С, Е и К.

Важно е да се знае, че когато се дава на бебе като една от първите му храни, авокадото не се обработва термично, но трябва да бъде добре узряло и с мека вътрешност. Пюрето от авокадо става много лесно в домашни условия – на пасатор или добре намачкано с вилица. А когато бебето поотрасне и започне „да се запознава“ с все повече твърди храни, авокадото може да се поднася и в различни комбинации.

Ето и няколко интересни рецепти за най-малките с главен герой авокадото:

  1. Бебешки пастет с авокадо и яйце (за бебета над 9 месеца)

Продукти

1 жълтък от твърдо сварено яйце
обезсолено сирене колкото кибритена кутийка
½ средноголямо добре узряло авокадо
масло – на върха на ножа

Приготвяне

Авокадото се обелва и нарязва. От свареното яйце се отделя само жълтъка, намачква се, добавят се натрошеното сирене и парченцата авокадо. Всичко се пасира или намачква добре с вилица, след което се добавя и маслото. Сместа се разбърква още веднъж и се сервира веднага.

  1. Бебешки “сладолед” от авокадо, банан и пъпеш (за бебета над 9 месеца)

Продукти

½ средноголямо авокадо
½ среден банан
3 парченца пъпеш

Приготвяне

Всички плодове се обелват и пасират или блендират на гладък крем. Комбинацията е вкусна и сладка, а „сладоледеният“ ефект се получава, ако пъпешът и авокадото са постояли в хладилник предварително. Така кремът става по-свеж и напомня текстурата на сладолед. Добре е да се сервира веднага, за да не потъмнее.

  1. Крем от авокадо и извара (за бебета над 10 месеца)

Продукти

½ средноголямо авокадо
1 супена лъжица безсолна извара

Приготвяне

Авокадото се обелва, костилката му се отстранява, половинката му се нарязва и намачква с вилица или се пасира. След това се добавя изварата и сместа се разбърква или блендира до подходяща за бебето консистенция. Ако детето е над 1 година, освен да се консумира с лъжичка, кремът от авокадо е идеален и за топене на нарязани на пръчици зеленчуци, сварени на пара.

  1. Тиквено-бананов мус с авокадо (за бебета над 10 месеца)

Продукти

½ чаша пюре от тиква (прясно или консервирано)
1 средноголямо авокадо
1 зряла праскова – обелена, без костилка и нарязана на кубчета

Приготвяне

Авокадото се обелва и нарязва на кубчета. Прасковата се обелва, нарязва на едри парчета и се сварява на пара. Авокадото и прасковата се пасират или намачкват с вилица, добавя се и пюрето от тиква и всичко се разбърква до получаването на хомогенна смес.

  1. Пюре от авокадо, морков и картоф (за бебета над 11 месеца)

Продукти

1 средноголям картоф – обикновен или сладък
1 морков
½ малко авокадо
1 супена лъжица кисело мляко
краве масло

Приготвяне

Картофът и морковът се нарязват предварително и се сваряват, докато омекнат. Водата от сварените зеленчуци се изцежда, добавя се съвсем малко масло и всичко се намачква или пасира. Авокадото се обелва и нарязва, след това се пасира или намачква с киселото мляко. Сервира се като пюрето от картоф и морков се залива с микса от авокадото и киселото мляко.

  1. Плодова салата с авокадо (за бебета над 11 месеца)

Продукти

1 средноголямо авокадо
1 добре узрял банан
1 круша, приготвена на пара
2 лъжици кисело мляко

Приготвяне

Авокадото се обелва и костилката му се отстранява. Всички плодове се нарязват и блендират до получаването на хомогенна смес. Сместа се залива с киселото мляко.

  1. Крем супа от тиквички и авокадо (за деца над 12 месеца)

Продукти

1 средноголямо авокадо
2 малки тиквички
½ кофичка кисело мляко
зеленчуков бульон
лимонов сок
магданоз или копър на вкус
сол

Приготвяне

Тиквичките се обелват и нарязват и се сваряват с бульона за 10 минути. Авокадото се обелва, костилката се отстранява, нарязва се и се пасира заедно с киселото мляко, сварените тиквички, част от бульона, сока от лимона и магданоза. Когато се получи меко пюре, получената смес се добавя към останалия бульон, разбърква се добре и се охлажда.

 

Вижте още:

Три рецепти за бебешки пюрета със сладък картоф

Бебешка кухня: Рецепта за бебешки миш-маш (12+ месеца)

Рецепта за пилешка супа за бебета (12+ месеца)

Бебешка кухня: Рецепта за пюре с риба (8+ месеца)

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: