Цезарина Илиева: „Не отстранявайте кърлежите с мазнина и памук“

цезарина илиеваЦезарина Илиева е началник на отдел „Паразитология“към Столичната регионална здравна инспекция. Завършва висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Обща биология“, квалификация преподавател по биология и химия. Има признати специалности „Медицинска зоология“ и „Индустриални отношения в здравеопазването“. Обърнахме се към нея с молба да ни разкаже повече за предпазването от кърлежи в летните месеци и това какви мерки са необходими, ако станем жертви на ухапване от кърлеж:

 

Г-жо Илиева, лятото вече е тук, а с него се увеличават и случаите на ухапване от кърлежи. Какво е добре да знаем за тях и какви рискове от заболявания носят?

Епидемичният за развитието на кърлежи сезон започва от месец март до месец септември, когато са налице подходящите за развитието на кърлежи условия – висока влажност, висок тревостой и богата растителност, както и източници на кръв ( животни- кучета, котки, овце, кози или хора).

Кърлежите са преносители на редица микроорганизми – вируси, рикетсии, бактерии и протозои, които причиняват различни заболявания при хората. Те паразитират върху много групи гръбначни животни – земноводни, влечуги, птици и бозайници. Това ги прави не само преносители, но и резервоари на инфекциите. Освен това в тялото на гладните кърлежи причинителите на заболявания преживяват продължително време и запазват вирулентността си. Кърлежите са преносители на Кримска-Конго хеморагична треска, Марсилска треска, Лаймска борелиоза, кърлежов енцефалит, Ку-треска, туларемия, ерлихиози, бабезиози и др. Кърлежите разпространяват и вируса причинител кърлежовия енцефалитна В някои случаи ухапванията от кърлежи предизвикват парализи, особено при деца.

 

Много различни мнения има относно това какво трябва да се направи, ако забележим забит кърлеж по тялото. Нека разясним – редно ли е да се прилага изваждане с памук и олио в домашни условия или трябва да се потърси медицинска помощ?

При откриване на запит в тялото на човек кърлеж препоръчваме незабавно да се потърси медицинска помощ, кърлежът да бъде своевременно отстранен. Препоръчително е открития кърлеж да се свали от медицинско лице, но при условие, че лицето е извън населено място, в планината или др. по-важно е да бъде свален колкото се може по-бързо и затова трябва да се спазват следните препоръки: кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запития кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургично отстраняване.

Неправилно е и мазането на запития кърлеж с мазнина, алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка (особено рисково). Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.

Сваленият кърлеж не трябва да се размачква или да се изхвърля на земята, а да се унищожи чрез поставяне в съд със спирт или нафта . След отстраняване на кърлежа, препоръчваме лицето да следи мястото на ухапване. При симптоми на зачервяване, поява на еритема мигранс (увеличаване на зачервеното петно ) незабавно да потърси личния лекар и съобщи датата на ухапването.

 

Доколко е необходимо изследване на самия кърлеж след изваждане, надеждни ли са тези изследвания и къде се извършват?

кърлежПрез последните години изследването на самите кърлежи не е наложително предвид високия процент на заразеност. Такива изследвания се извършват в НЦЗПБ срещу заплащане, тъй като те не се поемат от здравната каса. Принципно най-важният момент е своевременното изваждане на запилия се кърлеж и неговата цялост. За целта е препоръчително всеки засегнат да съхрани сваленият вече кърлеж с цел да се определи неговият вид и дали е изваден цял. Видово определяне на кърлежа може да се извърши във всяка РЗИ, както и в НЦЗПБ за София. На 25 – 30-я ден от ухапването, на лицето може да се извърши серологично изследване за Лаймска болест, с цел доказване заболяване или не и предприемане на съответното специфично лечение. Такива изследвания се извършват в НЦЗПБ и др. микробиологични лаборатории.

 

Има ли места сред природата, където заплахата от ухапване от кърлеж е по-голяма и такива, на които няма особен шанс това да се случи?

Кърлежите предпочитат местата с буйна растителност, както и такива в които влагата се задържа за по-дълъг период от време. Това са местата където има бръшлян, където тревата в парковете и градините не се коси редовно или където има леговища на домашни или диви животни (места предпочитани от животните за престои, укритие или почивка). Препоръчително е при разходка сред природата да се върви по утъпкани пътеки, да се играе на окосени площадки или да се почива и играе само върху одеяла или др. постелки след като е проверено мястото, където те ще се поставят. Задължително да се избягва директно сядането на земята, тогава вероятността от ухапване от кърлеж се свежда до минимум.

 

След изваждане на кърлежа какви мерки трябва да се вземат? Трябва ли да се прави профилактична дезинфекция на мястото на ухапването и как?

След сваляне на кърлежа се извършва щателна дезинфекция на кожата – с йод, спирт или одеколон (може и алкохол, с какъвто разполагате в момента).

 

Кои части от тялото са най-предпочитаните от кърлежите и какво трябва да знаят родителите, когато проверяват децата си?

По-голяма част от своя живот кърлежите прекарват сред природата. Те кръвосмучат за да преминат от един стадии от своя биологичен цикъл в друг и поели достатъчно кръв те отново се връщат след природата. Попадайки върху своя гостоприемник било то диво, домашно животно или човек, те търсят подходящото място за да запият своя хобот и да кръвосмучат.

Доказано е, че в първите 8 – 12 часа от облазването и запиването те не кръвосмучат ефективно, поради това, че търсят подходящо място за запиване. Това предимно са участъците от човешкото тяло, където кожата е по-нежна и тънка, а именно – зад колянната гънка, в ингвиналната област, около врата, по гърдите. При децата често местата за ухапване са в тилната област, в окосмената част на главата (особено опасно и трудно за откриване на запития кърлеж място), както и по вътрешната част на ръцете.

Най-важният момент от профилактичните мерки е извършването на оглед на тялото след завръщане от разходка в парка, в планината или др. места на открито. При този оглед се обръща внимание на цялото тяло, като особено внимание се обръща на посочените вече характерни места.

 

Помагат ли репелентите срещу крълежи и какви мерки могат да бъдат взети при деца и възрастни, за да се намали риска?

Репелентите са вещества, които отблъскват кръвосмучещите насекоми и кърлежи. За препоръчване е тяхното използване при излети и пребиваване на открито, като те не се прилагат на деца до тригодишна възраст. Има различни форми на приложение като лосиони, кремове, аерозолни формулации. Действието на репелентите е от 2 до 4 и 6 часа в зависимост от няколко фактора: физиологичните особености на организма, времето от денонощието в което се нанасят репеленти и др. Необходимо е те да се използват, но заедно с тях е важно да се прилагат и други предпазни мерки. Бих препоръчала избягване посещаването на райони с гъста растителност и висока влажност. За почивка сред природата да се използват отъпкани и лишени от буйна растителност места. Също – да се носи подходящо затворено облекло – добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи. Добре е родителите да правят ежедневен оглед за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой върху тялото.

Въпросите зададе: Ася Георгиева, Roditel.bg

Вижте още:

Първа помощ при ухапване от животни и ужилване от насекоми

Опасно ли е ухапването от комари и как да предпазим себе си и децата си

Хомеопатия при спешни случаи, пътувания и грип

С деца през лятото – съвети за безопасна лятна почивка

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien